avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Solicitare drepturi banesti in urma concedierii cf. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Solicitare drepturi banesti in urma concedierii cf. art.65 din Codul Muncii

Buna ziua tuturor,
Am fost concediat la sfarsitul anului trecut ca urmare a restructurarii firmei al carei angajat eram, asadar cf. art.65 din CM. Deoarece fosta angajatoare nu mi-a platit drepturile banesti cuvenite pana la aceasta data, si anume salariul aferent perioadei de preaviz + salariul compensatoriu prevazut de art.78 din CCMUN pe 2007-2010, intentionez sa revendic plata acestor drepturi in instanta. Am doua intrebari:
1. Exista un anume termen de la expirarea perioadei de preaviz (in cazul meu 27.01.2010) in care pot actiona in instanta fosta angajatoare?
2. Daca nu, care ar fi procedura ulterioara hotararii judecatoresti care ar obliga fosta firma angajatoare sa-mi plateasca drepturile banesti revendicate?
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 13:36, 26 Martie 2010
1.Termenul de prescriere este de 3 ani de la data deschiderii dreptului
2.Hotararea de fond este executorie de drept.Solicitati acordarea drepturilor banesti,anexand o copie dupa sentinta civila si in termen de 15 zile trebuie sa va primiti banii . Dupa acest termen puteti sa solicitati executarea silita .
Multumesc!!!
1. Avand in vedere ca actiunea in justitie se refera la revendicarea de drepturi banesti, termenul de prescriptiei este de 3 ani. Cu alte cuvinte, aveti 3 ani incepand cu 27.01.2010 pentru a introduce actiune in justitie.

2. Dvs trebuie sa depuneti o contestatie la tribunalul din raza dvs de domiciliu, sectia litigii de munca, actiune care este scutita de taxe. La sfarsitul procesului, dupa ce aveti hotararea prin care dvs ati castigat, veti notifica angajatorul si veti solicita plata acestor drepturi. Angajatorul are la dispozitie 15 zile de la data cererii de executare inaitate de dvs pentru a face plata. In caz contrar, puteti apela la un executor judecatoresc care va obliga angajatorul sa-si respecte obligatiile, inclusiv prin blocarea conturilor acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica neconforma...?!!? sanse in instanta...?? EddieM EddieM Buna ziua, Am inaintat saptamana trecuta la Tribunalul Arges o cerere de chemare in judecata catre firma al carei angajat am fost pana la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti vio34man vio34man Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarele: Din 15.04.2002 si pana in 29.12.2009 am lucrat la o firma privata,cu capital romanesc. In data de ... (vezi toată discuția)
Cum pot proba in instanta...? EddieM EddieM Daca intentionez sa revendic in instanta plata unor drepturi banesti de la fostul angajator (salariul pe perioada de preaviz + salariul compensatoriu prev. de ... (vezi toată discuția)