avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu drepturile banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu drepturile banesti

Am fost angajat la o firma din Romania.Am lucrat in C.E., in functia de sofer TIR, o luna si jumatate, fara a avea vreo problema, si am efectuat toate cursele la timp. Patronul din Romania refuza , sub anumite pretexte sa-mi dea drepturile banesti cuvenite, iar acum chiar a emis decizia de desfacere a contractului de munca indisciplinar (cu motive inventate), imputandu-mi , eronat, o cantitate de motorina care depaseste drepturile mele banesti cuvenite. Vreau sa stiu daca il actionez in judecata, reusesc sa-mi recuperez banii? Ce dovezi trebuie sa strang?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:23, 1 Decembrie 2011
1. Plata salariului se dovedeste prin semnarea statului de plata, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

2. In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul ... el va trebui sa dovedeasca ca v-a platit drepturile salariale ...

3. Pentru neplata salariului puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.

4. Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
In primul rand, inainte de emiterea deciziei de desfacea CIM trebuia efectuata o cercetare disciplinara prealabila, conform art. 251 codul muncii republicat.
Decizia trebuie sa indeplineasca obligatoriu conditiile prevazute de art. 252 acelasi cod.

Formulati plangere la Tribunalul muncii si solicitati atat anularea deciziei de desfacea contractului, cat si drepturile salariale neachitate de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai vad salar dupa demisie neacceptata? leustean leustean buna ziua, as vrea sa stiu daca mi se desface contractul de munca indisciplinar (3 zile nemotivate - nu mi-a acceptata demisia la zi), are voie angajatorul sa ... (vezi toată discuția)
Lichidare, fara salar kzst kzst Buna, ne confruntam cu o situatie grea, sotul meu lucra ca sofer la o firma, si a dat lichidare la zi, la 7 decembrie pe care seful a semnat. Acum fiind azi zi ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale kamelya_ kamelya_ din septembrie 2012 si pana in 30 ianuarie 2013am lucrat ca sofer pe extern. In perioada respectiva nu am primit salariul mediu pe economie care mi se cuvenea ... (vezi toată discuția)