avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspuns la decizie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspuns la decizie

Cand se emite o decizie catre un angajat, emitentul trebuie sa comunice persoanei in cauza termenul in care poate fi contestata(decizia) si cui trebuie sa se adreseze?
Care este actul normativ si articolul care prevede aceasta situatie?
Daca nu s-au mentionat cele mai sus aratate, dupa cat timp se poate face contestatie?
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 14:07, 22 Martie 2010
art. 283- codul muncii
Art. 283. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
1. Orice decizie trebuie sa cuprinda termenul in care poate fi contestat si instanta (de obicei este vorba de tribunalul din raza de domiciliu sectia litigii de munca). Lipsa unor astfel de informatii atrage nulitatea deciziei.
2. Aceatsa prevedere apare in Codul muncii art. 268 (2) + (3) + (5) (chiar daca aicia este vorba de decizia de sanctionare , toate deciziile au aceeasi obligativitate a informarii) + art. 284.
3. Daca decizia nu cuprinde astfel de informatii, contestarea in justitie se face in termen de 30 zile calendaristice de la comunicare (cf art. 283 (1) lit a) din codul muncii) la tribunalul de pe raza de domiciliu a reclamantului, sectia litigii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 283 codul muncii ???? este actual? domni56 domni56 Va rog sa confirmati actualitatea! Va multumesc. Jurisdictia muncii ART. 283 – Formularea cererilor de solutionare a conflictelor de munca (1) ... (vezi toată discuția)
Plangere la itm los los in cat timp dupa incheierea contractului de munca se poate face plangere itm sau deschiderea unui proces in instanta ,am fost sefa de mag cu gestiune (vezi toată discuția)
Drepturi salariale retroactive m1971 m1971 are cineva cunostinta asupra existentei unei legi in care se precizeaza ca nu poti face plati retroactive pe o perioada mai mare de trei ani, cand ai fost ... (vezi toată discuția)