avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problema dauna CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problema dauna CASCO

Buna seara!
Intampin o problema in ceea ce priveste plata daunei casco.
Despre ce e vorba:
Am fost implicat intr-un accident rutier din care a rezultat avarierea celor doua autovehicule, mai mult a mea accidentul fiind intre un Fiat Grande Punto si un Mercedes ML. Nu am fost de vina, am facut constatul amiabil cu cealalta persoana, am primit asigurarea, dar am deciz sa imi repar masina pe polita casco cu regres, polita rca a vinovatului era incheiata la Euroins si din cate am aflat ar fi foarte greoi la plati. Asa ca am decis sa deschid dosar de dauna la Asirom, casco cu regret, am bagat masina in service si am asteptat, a durat 3 zile pana mi s-a facut constatarea de agentul constatator, dupa 2 saptamani de la trimitera reconstatarii facute de service am primit si acordul reconstatarii, a mai fost nevoie de inca o piesa, inca o re-reconstatare, dupa alta saptamana s-a dat acceptul si pentru aceasta. Dupa finalizarea reparatiilor s-a trimis de catre service devizul cumulative de lucrari, dupa 1 saptamana s-a primit confirmarea de plata de la Asirom, DAR se refuza plata TVA-ului de pe factura, articolul 44 din conditiile casco.
Situatia in care ma aflu acum, masina este in leasing, firma mea,VARZARU SANTO a incheiat un contract de leasing cu NBG Leasing INF SA in data 13-02-2009 pentru automobilul in cauza.
In polita casco, beneficiar este NBG Leasing, utilizator VARZARU SANTO, in momentul in care am incheiat contractul de leasing am fost intrebat, ce firma de asigurari doresc pentru polite, casco si rca, am ales Asirom, pentru ca mai am in derulare un contract de leasing tot la NBG Leasing, asigurat tot prin Asirom, incheiat in 14-01-2008.
Auto Italia Showroom SRL, service-ul autorizat unde am dus masina pentru reparatii, mi-au spus ca nu imi pot ridica masina din service pana nu se plateste diferenta dintre totalul facturii si totalul sumei acceptate de asigurator (asirom) adica tva-ul facturii.
Total factura 17283.63 RON cu TVA, suma acceptata de asigurator 14524.06 RON, suma refuzata de asigurator, conform art.44 conditii casco 2759.57 RON.
In momentu de fata masina se afla la service, pana cand se platesc cei 2759,57 RON, factura si acordul de plata este dat pentru beneficiarul NBG Leasing, NBG Leasing refuza sa plateasca acea suma, spune ca eu trebuie sa platesc, in calitatea mea de utilizator, in contractul de leasing, ma regasesc ca utilizator, in conditiile casco singurele parti contractuale sunt asiguratorul, asiguratul si beneficiarul, deci nu am nici una dintre aceste calitati. Eu sunt privat acum de dreptul meu contractual de a folosi bunul de face obiectul contractului de leasing, imi pierd timpul prin birourile de la NBG Leasing, Asirom si AutoItalia fara nici o solutie concreta din partea nimanui. Precizez ca de la data la care asiguratorul a constatat dauna s-au scurs 40 de zile calendaristice.
Ce pot face in situatia de fata? Cine trebuie sa plateasca TVA-ul? Caror institutii trebuie sa ma adresez pentru ca problema mea sa aiba o solutie?
Multumesc anticipa!
O seara buna!

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:21, 8 Aprilie 2010
Sunteti intr-o situatie delicata. Deschiderea dosarului de dauna, presupunea obligatoriu si o imputernicire din partea firmei de leasing ca sa-i reprezentati in fata asiguratorului si semnatura dv. sa le fie opozabila in fata oricaror institutii, inclusiv in instanta. Apoi cititi cu atentie contractul dv. de leasing sa vedeti ce prevede in caz de dauna. Eventual consultati un avocat specializat in astfel de probleme care sa va ajute sa descalciti toate itele acestei probleme.VA DORESC SUCCES!
Ati rezolvat ceva?
Este aberanta aceasta prevedere din conditiile casco. Dar daca exista in contract o asemenea prevedere si dvs. ati semnat contractul aceasta trebuie respectata. Contractul reprezinta actul de vointa al partilor. Prin semnarea contractului ati fost de acord cu aceasta prevedere.
Numai bine va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing- obligatie rca+casco la acelasi asigurator gabiistancu gabiistancu Buna ziua, am achizitionat un autoturism in leasing in 2007. Am incheiat pe o perioada de 5 ani polita CASCO la Omniasig. Anul acesta am primit o ... (vezi toată discuția)
Service-ul refuza sa-mi predea autoturismul reparat andreitulea andreitulea Buna! Am nevoie de un sfat. Am un vw Polo in leasing, lovit in urma unui accident de un sofer cu polita RCA Asirom Constanta. Reparatia s-a terminat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Nbg leasing nu vrea sa-mi elibereze cartea masinii danielp111 danielp111 In luna iulie 2014 s-a terminat contractul de leasing cu firma in cauza achitandu-se toate facturile aferente acestui contract care s-a derulat pe 5 ani. Pe la ... (vezi toată discuția)