avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... succesiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

succesiune

Mama mea este in viata si mai am o sora.
Tatal meu a decedat in urma cu 2 luni si acum am primit o citatie sa ma prezint la notar pentru masa succesorala, cu martori. Noi nu am cerut inca masa succesorala. Exista ceva legiferat sa se faca succesiunea fara cererea noastra? Stiu ca exista un termen de 6 luni pentru succesiune dar la cererea mostenitorilor.
La succesiune se declara toate bunurile sau numai propietatile? Ce inseamna bunuri?
Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:34, 27 Ianuarie 2007
Dezbaterea succesiunii nu se poate face din oficiu ci numai la cerere. probabil sora a cerut acest lucru daca ati primit citatie la un notar. Masa succesorala se compune din toate bunurile imobile si mobile de valoare existente la data deschiderii succesiunii. Bunurile apartinanad gospodariei casnice raman sotului supravietuitor.
Probabil cineva a facut cerere la notar. Prin bunuri se intelege atat lucruri: casa masina, mobile bijuterii, cat si creante, adica depozite la banca, datorii de reduperat, etc
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, adica de catre mostenitorii celui decedat, dar si de catre consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, dar numai in situatia in care mostenirea cuprinde bunuri imobile. In acesta situatie, consiliului local ii revine obligatia sa trimita sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale notarului public care tine opisul de evidenta a procedurilor succesorale in cel mult 30 de zile calendaristice de la data decesului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
elis, imi poti spune, te rog, actul normativ in baza caruia consiliul local poate face ce ai scris tu?
recunosc, nu stiam de aceasta posiblitate a cons local si as vrea sa stiu mai multe:)
Cred ca ma aflu in situatia descrisa de Elis, noi nu am deschis masa succesorala, posibil Consiliul local. Referitor la bunurile mobile exista in cauza o masina veche de 30 ani care poate valoreaza 500 RON. Cum putem sa o scoatem din masa succesorala, cum putem justifica?

Alte discuții în legătură

Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil FeliciaVincze FeliciaVincze Buna seara, Am primit o citatie, eu sora si tatal nostru, sa ne prezentam la data de...la notarul public x...pentru dezbaterea succesiunii dupa mama noastra ... (vezi toată discuția)
Cum devin proprietar pe terenul unde am casa amplasata? sinad sinad Buna ziua! Vin la dvs. cu o mare rugaminte si daca se poate sa imi raspundeti. Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalui meu care a murit in urma cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata Badin Simona Badin Simona Buna ziua Parintii mei au divortat cand eu aveam 2 ani .Am locuit cu mama , tatal meu fiind din Bucuresti.Am tinut legatura cu el , nu pot sa zic ca l-am si ... (vezi toată discuția)