Nu m-am lamurit ce deduceri din impozit pot face!!!
1.Cit,partial,din facturile de lumina,gaz,apa,telefon:
a)e functie de cota de suprafata pe care o ocup cu munca de birou,din totalul suprafetei locuibile?Maxim 1/3 ?Ce norme reglementeaza?
b)trebuie facut Contract de comodat?sau e pe proprie raspundere?declaratie la notar?
c)ce fac pentru 2009,daca nu am stiut ca trebuie sa platesc asigurarile sociale(am fost angajat permanent in alta parte!);trebuie neaparat platite?se poate face retroactiv?
d)cheltuielile de infiintare a PFA se pot deduce?
Cine ma poate lamuri?Sint in ceata totala!
Multumiri anticipate!
1. Facturile de lumina, gaz, apa si telefon, le puteti deduce in functie de cota de suprafata pe care o ocupati cu "munca de birou", din totalul suprafetei locuibile. Limita acestei cote reiese din contractul de comodat.
Daca imobilul respectiv serveste numai pentru desfasurarea activitatii economice, cheltuielile mentionate mai sus se pot deduce in proportie de 100%.
Daca imobilul respectiv are 2 camere, din care una este alocata desfasurarii activitatii economice, cheltuielile se deduc in proportie de 50%.
Daca imobilul respectiv are 3 camere, din care una este alocata desfasurarii activitatii economice, cheltuielile se deduc in proportie de 30%. Temeiul legal: Codul Fiscal art. 48 si Normele Metodologice pct. 38.
2. Da, trebuie facut contract de comodat sau contract de inchiriere. As recomanda contractul de comodat.
3. Daca in 2009 ati fost angajat in alta parte, nu trebuie sa platiti asigurari sociale. In schimb trebuia sa platiti asigurari sociale de sanatate. Mergeti la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate de care apartineti sa va reglementati situatia.
4. Da, cheltuielile de infiintare a PFA se pot deduce.