Buna ziua,
Un vecin a facut plangere ca i s-a incalcat proprietatea in perioada 1989-1990 (pe la granita dintre ternuri este o magazie construita in urma cu aproximativ 60 anii despre care pretinde ca a fost extinsa abuziv)
A solicitat proba cu doi martori (care au spus ca s-a lucrat la magazie-asa cum au fost sfatuiti de avocat)
Expetrul topo a facut masuratori si a sabilit;
- reclamantul dedetine 296m.p. fata de 300m.p. (cat este consemnat in actul de propietate din 1992 intocimt pe baza unei chitante, act unde afirma ca nu are litigii cu vecinii)
- paratul detine 372m.p. fata de 400m.p. (cat este consermnat in catul de proprietate din 1956)
- expetrul a facut mantiunea ca paratul detine in acte 372m.p.(eraoare cu intentie sa din neatentie) si emite concluzia ca paratul a acaparat 4 m.p. de la reclamant.
paratul a facut expertiza tehnica extrajudiciara acceptata de instanta, in care se mentioneaza ca magazia a fost construita o singura data, probata de elementele de contunitate ale acoperisului si peretilor, vechimea fiind de peste 50 ani.
In mod surprinzator, desi apararea paratului a evidentiat eroarea expertului topo, instanta a emis o hotarare prin care stabileste ca reclamantul are dreptul la cei 4m.p. si la despagubiri de judecata
Intrebare:
Expertul are dreptul sa concluzioneze in favoarea partii care a achitat onorariul? Nu trebuia sa stabileasca unde este terenul lipsa (32m.p.)
Avand in vedere falsul dovedit expetrtul poate fi reclamat la parchet
Va multumesc foarte mult!
chemati-l la parchet dar daca nu aveti probe concludente ca acesta nu si-a facut cum se cuvine treaba.. nu rezolvati nimic.. mai degraba mergeti pe calea de atac si intoarceti solutia in favoarea dvs...
Da, expertul are dreptul sa informeze instanta unde sunt cei 4 mp, daca din masuratorile sale rezulta ca paratul ocupa aceasta suprafata de teren a reclamantului. Poate ca suprafata de 372 mp sa nu fie o greseala, si ca paratul chiar sa detina aceasta suprafata. Diferenta poate fi ocupata de un alt vecin (diferit de persoana reclamantului). In plus, daca o parte era nemultumita de masuratorile expertului putea solicita o contraexpertiza.
Din ceea ce ati postat inteleg ca procesul s-a derulat in perioada imediat urmatoare anului 1989 si in consecinta s-a emis o hatarare definitiva si irevocabila . In cadrul procesului puteati sa contestati concluzia expertului , puteati sa solicitati o contraexpertiza , aveati calea apelului/recursului . Expertul este numit de presedintele de sedinta si trebuie sa raspunda solicitarilor precizate in raportul de expertiza , concluzia putand fi in favoarea oricareia dintre parti . Obligatoriu ( sau asa ar fi trebuit) in raportul de expertiza este si intocmirea hartii topo cu masuratorile efectuate din care reiese amplasamentul terenului in cauza .
In ceea ce priveste ideea de "fals dovedit" de care faceti uz , fapta incriminata nu intruneste elementele necesare incadrarii in prev. art. 288 cod penal iar o eventuala plangere la parchet nu isi are rostul . Consultati si un avocat ...