avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme la impartirea bunurilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme la impartirea bunurilor

Buna ziua, o sa va expun situatia cu care ma confrunt. Parintii ei au decedat amandoi, mama mea in urma cu 5 ani iar tatal meu in urma cu 9 luni. Eu mai am un singur frate. Fratele meu a locuit dintotdeauna impreuna cu famila lui in casa parintilor, de fapt in curtea parintilor. In curtea parintilor sunt 2 case, una in care a locuit fratele meu si inca o constructie din caramida unde au locuit parintii nostri. Dupa decesul tatalui nostru am facut succesiunea din care a reiesit faptul ca avem fiecare 1/2 din proprietatea parintilor. Ne-am inteles in mod amiabil ca fratele meu sa ramana in casa in care a stat pana acuma iar mie sa imi ramana casa in care a stat tatal meu care e net inferioara celeilalte si curtea si gradina sa se imparta in doua. Am facut un act de mana "partaj voluntar" in care e specificat care e partea fiecaruia si faptul ca fiecare are drepturi absolute asupra partii sale. Intre timp nepoata mea, fiica fratelui meu si-a facut pe partea reiesita ca fiind partea tatalui ei o casa din lemn fara fundatie pt. care ei au zis ca nu e necesara autorizatia de constructie. La momentul respectiv nu am avut nimic de comentat. Problemele au inceput in momentul in care eu am vrut sa stric de pe partea stabilita ca fiind a mea o constructie veche, o mica bucatarie de vara ca sa imi largesc curtea. Desi ne-am inteles clar de la bun inceput ca respectiva constructie nu va mai fi acolo, fratele meu nu e de acord acum cu acest lucru. I-am adus aminte de intelegerea pe care am facut-o dar el nu mai vrea sa o respecte. Am ajuns acum in stadiul in care el a chemat un topograf sa masoare curtea si gradina ca sa le putem impartii cu acte in regula. As avea mai multe intrebari:
1. Repectivul act de "partaj voluntar" nu are valoare daca e un act scris de mana?
2. Ce pot face in situatia in care nu ajungem la o intelegere impotriva faptului ca fiica lui si-a facut casa acolo?
3. Dupa masuratorile topografului el va decide unde este mijlocul terenului sau trebuie sa chemam pe altcineva?
4. Casele nu sunt intabulate, va trebui sa le intabulam intai si pe mine si pe fratele meu amandoua sau se fac masuratorile, se decide care parte a cui e si dupa aceea fiecare isi intabuleaza pe propria persoana partea lui.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 12:30, 24 Martie 2010
intre voi actul de partaj voluntar chiar daca e scris de mana e valabil..
1. Intre voi este un partaj voluntar, dar fata de terti(adica toti ceilalti, persoane fizice si juridice) nu are valoare.
2. Mergeti la notar si consemnati in forma autentica acest contract de partaj voluntar, in care sa consemnati tot ce tine de individualizarea bunurilor ce va revin.
3. Daca nu reusiti mergeti la un mediator, iar daca nu singura sansa pentru a va imparti in mod legal mostenirea este sa apelati la instanta de judecata.
4. In final faceti cerere de iesire din indiviziune la instanta pentru ca mai apoi sa va inscrieti in Cartea Funciara propriatatea asupra bunurilor rezultate in urma impartelii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mari probleme inainte de succesiune lorefodor lorefodor Buna ziua, avem in momentul de fata o problema destul de mare in familie. Parintii mamei mele au decedat amandoi. La adresa unde au locuit ei a locuit ... (vezi toată discuția)
Ma poate ajuta cineva? tm06cristi tm06cristi O vecina a facut succesiunea la casa dupa decesul sotului, a venit comisia pentru masurare si au masurat doar casa ,dar vecina intreaba ,,nu masuratii si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ... nightwolf1 nightwolf1 Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ca el mosteneste tot ce are si tot ce va avea sora facut acum vreo 35 de ani , nu mult dupa, ... (vezi toată discuția)