avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie militarã pentru urmaºi
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie militarã pentru urmaºi

Un fost coleg, pensionar militar, a decedat. Aş dori să aflu, în sprijinul familiei, de unde se poate ridica ajutorul de înmormântare şi care este procedura pt. ca fiul său (aflat în anul 2 la un institut militar) să beneficieze de pensie de urmaş.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 09:06, 26 Martie 2010
Ajutorul de deces in suma de 1836 lei se ridica de la centrul militar din orasul de domiciliu si tot acolo se intocmeste dosarul pentru pensie de urmas .
Documentele de care aveti nevoie pentru intocmirea dosarului de pensie urmas sunt :
- copie xerox certificat deces ;
- cupon pensie decedat ,
-copie xerox certificat nastere copil ,
- copie xerox certificat casatorie sotie ,
- adeverinta scoala copil
Legea 164/2001
"Art. 49. - (1) Pensiile militare de stat se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau curatorului acesteia, adresată, după caz, astfel:
A. La Ministerul Apărării Naţionale:
a) unităţii militare din care a făcut parte militarul, dacă acesta îndeplineşte condiţiile de pensionare la trecerea în rezervă sau direct în retragere;
b) centrului militar judeţean, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data ieşirii din rândul cadrelor militare în activitate.
B. La Ministerul de Interne şi la Serviciul Român de Informaţii:
a) unităţii militare din care a făcut parte la data trecerii în rezervă sau direct în retragere;
b) inspectoratului judeţean sau secţiei de informaţii, centrului militar din raza de domiciliu a urmaşilor pensionarilor militari decedaţi.
(2) Pentru cadrele militare care aparţin Ministerului Justiţiei, precum şi pentru cele detaşate pentru a executa misiuni în afara instituţiilor menţionate la art. 5 alin. (1) cererile se depun prin structurile de personal ale Ministerului Justiţiei, respectiv prin cele ale unităţilor din care au fost detaşate.
(3) Pentru cadrele militare care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cererile de pensionare se depun la organele aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi, respectiv, Ministerului de Interne, după caz, potrivit protocoalelor încheiate între acestea.
(4) Pentru persoanele cu drept la pensie de urmaş, ai căror susţinători decedaţi au fost pensionari militari, cererea şi actele de pensionare se pot depune şi la organele de pensii în a căror evidenţă s-au aflat susţinătorii.

Poate te ajuta textul de mai sus.
As dori sa stiu ,inainte de a muri,daca LEGEA 90/2007 pentru completarea L.164/2001 ,se va mai aplica sau poate este abrogata .In orice caz in 2011 este termenul de prescriptie.Ce se poate face?
Imi pare rau ca am intrat la o alta intrebare dar consider ca are legatura cu aceasta.
Legea nr 90/2007 a intrat in vigoare la 01.01.2008 si nu este abrogata
ART. 1Lg. 90
La articolul 9 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Prevederile alin. (1) - (3) sunt aplicabile, după caz, şi cadrelor militare care aveau calitatea de pensionar militar la data intrării în vigoare a prezentei legi."
ART. 9/ Lg 164
(1) Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea cadrelor militare pot fi:
a) normale;
b) deosebite;
c) speciale.
(2) Reglementările privind locurile de muncă şi activităţile cu condiţii deosebite şi speciale stabilite pentru sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică şi cadrelor militare care îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare.
(3) Locurile de muncă şi activităţile cu condiţii deosebite şi speciale, specifice pentru cadrele militare*), se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pe baza propunerilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
(4) Hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (3) va fi adoptată în termen de 3 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I
ART. 65/Lg 164
(1) Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi, după caz, drepturile de pensie cuvenite şi neachitate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.
A fost o intrebare retorica,stiu ca nu a fost abrogata legea dar din 1997,cand s-au facut cererile la Comisariate ,nici pana acum nu s-a raspuns la ele .
.Va multumesc pentru confirmarea faptului ca Legea nu a fost abrogata dar probabil se asteapta sa fie prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata nichedanutz76 nichedanutz76 Sunt cadru militar activ, am vârsta de 44 ani împliniţi.În cei 22 ani de când sunt cadru am lucrat în grupa I de muncă. După un calculul meu zic că ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare. ... danuta01 danuta01 Bună ziua. Voiam sa știu dacă se acorda ajutor de înmormântare din partea Ministerului Aparari Nationale. Și dacă da, unde trebuie sa mă interesez? ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor vargau2000 vargau2000 Am varsta de 56 ani.Sotul meu a decedat in sept. 2011.Eu sunt pensionara gr. lll cu o pensie de 516 RON.Am 31 ani de casatorie.Sotul meu era pensionar militar ... (vezi toată discuția)