avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligații de platã (întreținerea) pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligații de platã (întreținerea) pentru un apartament

Este foarte posibil să îl învinuiesc pe nedrept pe administrator, întrucăt nu cunosc bine ce obligații de plată am, având în vedere că:
- am un apartament cu două camere de 56 mp, la etajul 4 - ultimul etaj, am centrală proprie (căldură și apă caldă), și sunt o singură persoană.
- Menționez faptul că prin casa mea nu trece nicio țeavă de căldură (toate se opresc la etj 3).
Vă rog în măsura în care este posibil, lămuriți-mă. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: StoicaMarian , utilizator 09:58, 25 Martie 2010
Ce nelamuriri aveti?
Platiti cota parte din cheltuielile comune ale scarii (lumina si caldura de pe scara, salariul femeii de servici, liftul, reparatiile etc).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Nelămuriri? Ok. Am centrală proprie. Apartamentul este la ultimul etaj (al patrulea).
Pe lista de plată a întreținerii am de achitat și13 lei reprezentând contravaloarea căldurii, raportată la cota parte indiviză, adică, spune administratorul pentru căldura care trece prin: apartamentul meu, și prin spațiile comune (casa scării și uscător).
Menționez că prin apartamentul meu nu trece nicio țeavă pentru căldură, uscătorul este încuiat (abuziv) pentru interesul propriu a doi vecini, iar pe casa scării nu există decât un calorifer, care nici acela, nu funcționează.
Din discuțiile purtate cu administratorul, acesta foarte deranjat, mi-a spus că el respectă legea și că rezolvarea nu o pot face decât în instanță. Acesta invocă legea 230 și Hot 1588, precum și o Metodologie a ANRSCE.
Personal consider că noi, cei cu centrală, plătim diferența dintre consumul total înregistrat la intrarea în bloc și consumul total însumat al repartitoarelor individuale din apartamentele cu căldură din sistemul centralizat.
Mulțumesc!
Calculul caldurii din scara Dv. este facut de firma care a montat repartitoarele.
La incheierea contractului conducerea asociatiei Dv. ar fi trebuit sa dea niste date suplimentare sau sa faca precizari acestei firme cu privire la:
- spatiu comun (scari, uscator) neincalzite - reprezinta 10% din factura;
- exceptii pentru scutirea de la plata caldurii pe tevile verticale (cazul Dv.) - reprezinta 15% din factura.

Probabil acel 13 lei de care spuneti este cota-parte indiviza pentru apartamentul Dv. din acest 25% pentru spatiile si tevile comune.
Pentru anul viitor faceti o propunere comitetului executiv sa aiba in vedere sa comunice firmei de calcul sa consemneze aceste exceptii, iar vecinului care foloseste uscatoria sa-i puna in plus caldura de la uscatorie. Calculul este prea sofisticat pentru a vi-l explica acum, dar exista posibilitatea, daca exista bunavointa.

Si NU, nu platiti aceasta diferenta, pentru ca altfel v-ar indoi....:)
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
elga50, moderator
gresiti flagrant cind sustineti ca
Personal consider că noi, cei cu centrală, plătim diferența dintre consumul total înregistrat la intrarea în bloc și consumul total însumat al repartitoarelor individuale din apartamentele cu căldură din sistemul centralizat.

repartitoarele, asa cum le spune si numele, nu sint aparate de inregistrare directa a consumului de energie termicaprecum sint contoarele (de apa calda si rece) si gigacalorimetrele, ci numai repartitoare de consum.
din factura de incalzire se scade un anumit procent pentru pierderile de caldura in spatiile comune, in functie de decizia adunarii generale, procent care se imparte tuturor proprietarilor pe cota parte indiviza. acest procent cuprinde atit pierderile de caldura pe caloriferele din spatiile comune (birou, spalatorie, uscatorie, casa liftului, etc, dupa caz), cit si pierderile de caldura din subsol. la acest procent, se mai adauga, dupa caz, si un alt procent datorat trecerii tevilor de incalzire prin apartament, procent datorat unui ordin 155 (parca) care a anulat un alt ordin care permitea scutirea de acest ultim procent a celor care au tevile izolate (ordinul 133, din cite-mi amintesc).
si eu sint detinator de CT, dar aceasta este legea, din pacate ... a fost facuta sa descurajeze debransarile de la sistemul centralizat de incalzire

Alte discuții în legătură

Calcul al consumului comun in condominii fara repartitoare gabi_ermelinda gabi_ermelinda in cazul in care intr-un condominiu nu sunt montate repartitoare de costuri cum se face calculul pentru partile comune. Care este procentul? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza partea comuna din caldura? zamcanuvictoria zamcanuvictoria Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)