avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obtinere somaj dupa renuntarea la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obtinere somaj dupa renuntarea la locul de munca

Buna ziua. Am o cunostinta care lucreaza intr-o firma de un an si patru luni si ar dori sa renunte la locul de munca. Problema este ca daca isi da demisia nu mai poate obtine somaj. Se poate face ceva in acest sens? Eventual sa nu se prezinte la servici,sa comita vreun act de indisciplina etc. pentru a-l forta pe angajator sa apeleze la concediere? Dar in majoritatea cazurilor se aplica sanctiuni,se taie din salariu,nu prea vor sa dea afara (cel putin pe oamenii buni vor sa-i tina cu orice pret). Ideea este ca firma nu-si respecta toate obligatiile,ofera salariu adecvat pt muncitor calificat si atat! In rest nu plateste orele suplimentare,nu ofera sporuri de noapte,are si programe de munca de 24h fara nici un minut de odihna prevazut sau cum am spus,fara sa plateasca orele suplimentare,concediu nu acorda la cerere ci doar cand vor ei (adica il baga pe fiecare angajat in concediu cu forta,cand vor ei) si multe altele.
In cazul acesta persoana respectiva are vreo sansa/posibilitate de a pleca si de a putea intra totodata in somaj? Orice sfat e binevenit.


Si as mai avea o intrebare,ca sa nu deschid inca un subiect: orele suplimentare trebuiesc platite in bani? Ca aceasta firma acorda pentru acestea bonuri de masa,nici un leu in plus. Ce prevederi legale sunt cu privire la orele suplimentare?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 22:06, 25 Martie 2010
O solutie ar fi sa isi dea demisia de la acest loc de munca si sa incheie cu o alta firma un contract de munca pe durata determinata (de o luna, de exemplu).
La cea de-a doua firma ii inceteaza contractul de drept, la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat si astfel poate depune dosar la somaj.

Orele suplimentare se platesc prin timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, sau prin plata unui spor la salariu corespunzator duratei acestora.
Consultati art.117 - 121 din Codul muncii.
Va multumesc pentru raspuns. Deci alta posibilitate nu ar exista? Prin neprezentare la locul de munca ce urmari ar fi? Nu l-ar putea concedia?

Si plata orelor suplimentare exclusiv prin bonuri de masa are vreun temei legal? Sau bonurile trebuiesc acordate oricum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare ionel chereja ionel chereja Cum se pot plati orele suplimentare , ma intereseaza ce acte trebuie facute in compartimentul contabil si juridic pentru a beneficia de orele suplimentare ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare- termen de compensare kymy7 kymy7 Buna ziua, sunt angajata la actualul loc de munca de aproximativ 4 ani. Am facut destul de multe ore suplimentare (care cred ca s=ar putea dovedi prin cartela ... (vezi toată discuția)