Credit anul 1997, imobil ipotecat, polita de asigurare complexa a locuintei ( flexa + clauze aditionale), cesionata in favoarea creditorului. Locuinta este situata la ultimul etaj si in ultima vreme a inceput sa-mi ploua in casa, in proportie de 70% din suprafata."Inundatia" a pornit din pricina vecinului, primele suprafete afectate fiind peretii comuni, iar de acolo apa a mers mai departe.
Va rog sa ma ajutati.
Am deschis dosar de daune, dar a fost respins, pe motiv ca polita nu acopera igrasii,mucegairi etc., am incercat sa ma inteleg cu vecinii, dar fara succes.
Acum am deschis un alt dosar de daune, deoarece apa imi afecteaza tabloul electric, dar mi s-a spus ca polita nu acopera astfel de riscuri, deci daca polita complexa a locuinta nu le acopera, atunci care tip de polita o face?
Polita nu mi se da ca act, banuiesc ca ea ramane la creditor, dar conditiile generale, riscurile acoperite, excluderile etc. le primesc, iar la capitolul riscuri acoperite este bifata optiunea de fenomene meteorologice, iar in partea ce priveste componenta materialelor ce compun bunul asigurat sunt bifate optiunile acoperis si carton bituminat, in conditiile generale fiind prevazut si spatiul in indiviziune. Starea de intretinere a locuintei este stipulata ca fiind buna in polita, iar starea de uzura normala:O
Am incercat sa fac o asigurare la diferenta de valoare a locuintei, dar datorita starii actuale, deci risc existent, nu este posibil.Luand in considerare ca de la 1 iunie se introduce asigurarea obligatorie a locuintei, deci va trebui sa fac o noua asigurare, deoarece valoarea inclusa in actuala polita este foarte mica, comparativ cu pretul actual al pietei.
Astept si rog sugestii si indrumari.:stunned:
Detaliati ce inseamna "din cauza vecinului".Infiltratiile(prin acoperis sau din panza freatica) nu sunt acoperite prin polita de asigurare, acestea avand cuza lipsa de intretinere si nu un fenomen natural imprevizibil.In asigurare sunt cuprinse inundatiile si urmarile lor, in urma actiunilor directe/brutale ale ploilor torentiale si/sau vijeliilor/tornadelor.(smulgere/decopertare) acoperis, cedare sub greutatea zapezii/apei acumulate excesiv)
Din cauza vecinului - conducta de scurgere este in interiorul locuintei mele, vecinul de pe mijloc neavand o astfel de conducta, deci acoperisul are unghiul de cadere mai mare pe suprafata ocupata de locuinta mea. Nu am avut probleme pana acum, dar vecinului ii ploua de multi ani, circa 5 sau mai multi ani.
El a facut reparatii dar nu cu o firma specializata, iar de atunci a inceput sa-mi ploua.Infiltratiile nu sunt numai la nivelul tavanului, ci mult mai jos.
Deci, ca o concluzie totul a inceput de la conducta de scurgere si dupa cum a ti mentionat si d-voastra numai in situatia apei acumulate excesiv incepe inundatia.
Nedumeririle mele sunt de ce in polita complexa a locuintei este luat in considerare cartonul bituminat.Dupa umila mea parere, banuiesc ca pentru eventualele riscuri ce le-ar putea genera, iar primul nu este intretinerea, fiind bun in indiviziune nu poti restrictiona accesul sau impune limitari.
Specificatiile constructive ale imobilului sunt necesare pentru incadrarea in coeficientii de risc (incendiu,cutremur,ploi torentiale,etc) precum si la evaluarea acestuia sau a eventualelor daune.
Incercati o avizare pe riscul "inundatie de la apa din conducte" daca aveti o astfel de clauza acoperita prin polita.
In privinta bunurilor in indiviziune, polita acopera procentual dauna produsa acestora, proportional cu cota indiviza.
Ex.: reparatia unui acoperis distrus de furtuna,la un imobil cu 20 apartamente, 1/20 din costul total.
Vecinul nu are vina pentru ca nu are conducta pluviala prin apartament.Poate numai pentru ca a intervenit defectuos la invelitoarea acoperisului, fapt pentru care poate fi tras la raspundere pentru daune (chiar daca a produs-o indirect prin firma neautorizata).Si firma poate fi urmarita pentru daunele produse,etc.,etc.