avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Definitia \"inundatie\" din punctul de vedere al ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Definitia "inundatie" din punctul de vedere al ASIGURATORILOR

Salut,

de curand am incheiat o polita de asigurare "CASASIGURA PLUS" la ASTRAONLINE.

"Polita de asigurare de baza a locuintei CasaSigura Plus este ideala pentru cei care constientizeaza necesitatea unei asigurari, dar nu au un buget foarte mare de alocat pentru aceasta. Riscurile asigurate ale acestei polite sunt: incendiu, trasnet, explozie, cadere de corpuri, cutremur de pamant, alunecare de teren, inundatie si furt (in cazul bunurilor)" - informatia este preluata de pe site-ul lor.

Toate bune si frumoase pana cand am fost inundat de 2 ori din pricina conductei pluviale de pe scara blocului.

Am urmatat procedura de anuntare a asiguratorului care a venit a facut poze si a deschis dosarul de dauna.

Mare mi-a fost mirarea cand am primit raspunsul negativ din partea lor!
in acceptiunea asiguratorului definitia inundatie inseamna:

1.1.27. inundaţie: fenomen natural, care nu este cauzat sau controlat, direct sau indirect, de forţa umană, constând în:
a) acoperirea cu un strat de lichid de provenienţă naturală, cauzată de:
a.1) revărsarea unor cursuri/acumulări de lichid natural (inclusiv din cauza ruperii digurilor);
a.2) şuvoaie, torente;
a.3) pătrunderea apei provenită din topirea zăpezii sau din ploi în Bunuri fie în urma acumulării acesteia în zone joase, fie în mod direct, de la suprafaţă;
a.4) ieşirea la suprafaţa terenului a lichidelor de provenienţă naturală, acumulate în mod natural în subteran;
b) efectul acţiunii mecanice a lichidelor de provenienţă naturală sau a obiectelor purtate de acestea;
c) aluviuni;


Va rog sa-mi spuneti daca din punct de vedere legal exista modalitati de atacare in justitie si cui sa ma adresez in acest sens.

Mi se pare o mare nesimtire si un abuz incredibil din partea asiguratorului si sunt hotarat sa merg cat se poate de departe .

Astept cu mare interes raspunsul vostru!
Mulltumsc anticipat!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:55, 17 Iulie 2010
puteti incerca un litigiu cu asiguratorul, dar va fi greu ...
Definitia e destul de 'stufoasa", special creata sa induca in eroare asiguratul. In mod firesc, riscul prevazut in orice contract de asigurare si pe care si-l asuma asiguratorul, trebuie sa fie de strica interpretare, explicit si concis si sa nu lase loc la interpretari arbitrare atunci cand asiguratul solicita despagubiri.
Din experienta, va pot spune ca e necesara lecturarea intregului contract, in special verificati excluderile si toate anexele, chiar daca sunt scrise cu litere mici si, de obicei, pe hartie colorata, care descurajeaza, din start, pe oricine, sa mai citeasca ce scrie acolo!! vedem ce am semnat cand avem o dauna :(.
Totodata, multe societati de asigurare acorda despagubiri pentru pagubele produse inundatiei de la vecinul de deasupra sau a spargerii de conducte, indicand in mod expres acest lucru. Clientii intreaba de la bun inceput daca se platesc astfel de pagube, inainte de a incheia contractul si bine fac, caci in prezent, exista firme care acorda astfel de despagubiri si altele care trec acest tip de paguba la excluderi, adica nu platesc.
O excludere generala, practicata de mai toate firmele de asigurari e aceea a infiltratiilor in cladire ( de exemplu, ploaia inceata care deterioreaza interiorul cladirii la ultimul etaj, intrucat proprietarul nu si-a reparat acoperisul; insa, daca inundatia s-a produs datorita unei ploi torentiale, rapide, atunci se despagubeste:D.)
Exista f. multe situatii , datorita varietatii de contracte, de aceea am spus ca nu e suficient sa extrageti o definitie din contract, ci el trebuie citit in integralitate, pentru a vedea ce se poate alege, in favoarea dvs., pentru a castiga un eventual litigiu.
Este o situatie delicata deoarece asiguratorul nu a explicat in conditii daca despagubeste sau nu inundatia de la vecini sau de la conducta de apa pluviala. In mod normal cand iti asiguri locuinta , mai ales cand stai la bloc, trebuie sa fie cuprinse toate riscurile posibile si fiecare cu prima lui de asigurare. Astfel s-ar evita asemenea neplaceri. Nu stiu exact ce cuprinde la excluderi asigurarea dv., dar normal ar fi ca asiguratorul sa va deschida dosar de dauna, sa va despagubeasca si sa se indrepte cu regres impotriva celui vinovat de eveniment: fie asociatia de locatari(proprietari), fie vecinul de deasupra, etc. In ce priveste definitia prezentata este oricum fortata. In dictionar inundatia este "revarsare a unui rau peste o suprafata de uscat" ori la bloc este cu totul altceva. Prin nurmare asiguratorul poate fi dat in judecata pt. ca s-a folosit de termenul INUNDATIE trecut in conditii fara a explica ce trebuie sa inteleaga clientul din asta. Dar asa cum specifica un alt consultant este bine sa cititi pana la capat conditiile si poate ca veti gasi la excluderi ceea ce va intereseaza.
Sa nu facem acuzatii decat in cunostinta totala de cauza:
Dupa cum citeaza dl. mihai Dobrescu, se pare ca nr. de articol 1.1.27 face parte din conditiile atasate politei si deci nu este decat o "intelegere de comun acord" incheiata prin semnarea politei.
Este de notorietate faptul ca pe langa inundatia (definita ca rezaultat al apelor meteorice sau cursuri de apa iesite din matca), exista si inundatia provenita de la ape din conducte, cuprinsa de regula in clauzele suplimentare oferite de asigurator (cu prima suplimentara sau ca bonus) si asta pentru ca nu toate imobilele sunt predispuse la un asemenea risc, urmand ca asiguratul sa decida daca o accepta/plateste.
De fapt, asiguratorul nu are nicio sansa de a refuza/respinge plata daunei, daca aceasta diferentiere n-ar fi cuprinsa in conditiile de asigurare, pentru care asiguratul a luat cunostinta prin semnatura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare house la garanta maria tudorita maria tudorita Ziua buna, am cumparat o garsoniera cu credit imobiliar de la Alpha, cu asigurare de la Garanta. Asigurarea e obisnuita , zic eu, tip House. ieri m-a ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil ipotecat 33tina 33tina Credit anul 1997, imobil ipotecat, polita de asigurare complexa a locuintei ( flexa + clauze aditionale), cesionata in favoarea creditorului. Locuinta este ... (vezi toată discuția)
Doua asigurari pentru locuinta daniela33 daniela33 Daca am avut recent inundatie provocata de vecinul meu si am 2 asigurari ,ma despagubesc amandoua? (vezi toată discuția)