avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cum repar masina???
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cum repar masina???

Tot nedumiriti am ramas in privinta platii asupra daunei care ne-a fost provocata fara voie.Deci sa fiu mai explicita:accidentul s-a produs din cauza neadaptarii vitezei de circulatie a autoturismului,care s-a rasucit spre stanga,a patruns pe contrasens unde s-a tamponat cu autoturismul nostru care circula din sens opus.Din accident a rezultat decesul unei persoane,mama conducatorului auto de 19 ani s iavarierea celor doua autoturisme.Conducatorii auto nu aveau alcolemie.accidentul rutier face obiectul unei lucrari penale si tanarul este cercetat pentru comiterea infractiunilor prev si ped de art 178 si 184 CP.Tin sa mai precizez ca tanarul de 19 ani si cu permis de profesionist este tocmai fiu de politist in cadrul politiei rutiere.
intrebarile mele sunt:
1.pot sa-mi repar masina in regim propriu si daca a fost implicata intr-un accident cu victima(1 mort) ?
2.la finalul procesului asigurarea e obigata sa imi dea banii?
3.de ce acte am nevoie pentru a repara masina in regim propriu?
4.ma va lua asiguratorul la intrbari de ce am reparat masina?
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti in ordinea intrebarilor.
Va multumesc anticipat.
3.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:12, 25 Martie 2010
1) Da dar numai inainte de a obtine acordul organelor de cercetare penala sau daca masina nu mai poate face obiectul vre-unei expertize.
2) Da, potrivit art 55 al.1, din Legea nr 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile.
3) Autorizatia de reaparatii emisa de Politie.
4) Ar fi bine sa aveti acceptul prealabil al asiguratorului in privinta constatarii avariilor, a surplusului de avarii constatate la un service autorizat (poate chiar recomandat de asigurator) si al unei sume totale.
1.Ce inseamna "in regim propriu" si de ce nu avizati dauna la asiguratorul RCA, pe baza autorizatiei de reparatie emisa de politie?(dl.Florin a vrut sa zica NU in loc de NUMAI)
2.In cazul reparatiilor facute de pagubit, asiguratorul deconteaza numai reparatiile ce sunt in stransa legatura cu accidentul (fara dubii).Aici ar trebui o precautie, pentru a nu da loc la interpretari defavorabile ulterioare .Obtineti acordul asiguratorului, atat pentru distrugerile constatate de politie(in autorizatie) cat mai ales pentru cele ce pot fi descoperite ulterior(la demontare, pe elevator).
Nu va raspund in ordinea intrebarilor ci va spun cum trebuie procedat:
- mergeti la asiguratorul RCA al vinovatului si pe baza documentelor eliberate de politie deschideti dosar de dauna;
-daca este cazul mergeti cu inspectorul constatator in service pt efectuarea unei recontatari( atentie ,cereti sa va elibereze un document de cons/reconstatare
-cereti apoi asiguratorului acceptul de a va repara masina in regie proprie si o sa va ceara sa veniti cu un deviz proforma pt. estimarea reparatiei
-asiguratorul va va face o oferta cu o suma pe care sa v-o dea pt efectuarea reparatiei;
Daca suma oferita va convine, atunci va urez succes ; daca nu , atunci mai discutam.
In lipsa raspunsului privind "regimul propriu",fac o atentionare pentru a nu se confunda reparatia "in regie proprie", care reprezinta valoarea stabilita de reparator conform unui deviz intocmit de catre acesta(inspectorul de daune) finalizat intr-o suma acceptata/oferita pagubitului, si reparatia la un service autorizat, factura fiind paltita de catre pagubit si predata spre decontare asiguratorului, dupa efectuarea reparatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca silvica1940 silvica1940 Am fost parte intr-un accident rutier. Am la [EDITAT], RCA si CASCO pentru suma asigurata de 8142 lei. M-am declarat vinovata. Am incheiat cu celalalt : ... (vezi toată discuția)