1. Terasa blocului este proprietate comuna, deci toti proprietarii din bloc trebuie sa participe la plata reparatiei acesteia. E preferabil ca aceasta lucrare sa se faca unitar, pe intreaga cladire, din ratiuni tehnice.
2. Terasa se repara prin intermediul asociatiei de proprietari - faceti o cerere scrisa in doua exemplare (unul, semnat, inregistrat si stampilat de presedinte ramane la Dv. ca dovada ca ati facut aceasta cerere) catre conducerea asociatiei in care solicitati acest lucru si invocati acest argument - proprietate comuna. Conducerea asociatiei trebuie sa convinga proprietarii ca aceasta terasa trebuie reparata, nu Dv.
3. In principiu, reparatia terasei, fiind o lucrare foarte costisitoare, se planifica din timp si se strang bani tot din timp. Dar daca nu s-a facut aceasta planificare, se poate folosi fondul de reparatii al blocului, macar pentru avans.
4. Conducerea asociatiei trebuie sa negocieze cu firma asupra careia s-a hotarat ca va face lucrarea sa faca plata in rate lunare (6-10 rate).
5. Daca nu este constituit fondul de reparatii atunci se strang, in prima faza, banii pentru avans si apoi in lunile urmatoare se incaseaza de la locatari cota pentru fiecare apartament ce-i revine acestuia.
6. Proprietarii nu pot refuza reparatia unei parti din proprietatea comuna deoarece legea este foarte clara in aceasta privinta:
Iata ce spune Legea 230/2007 legea infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
V-am subliniat aspectul care va intereseaza si din care reiese ca Dv. puteti actiona in judecata asociatia daca, ca reprezentant al proprietarilor, se opune sau este indiferenta la reparatia proprietatii comune, creandu-va prejudicii.
Nu este recomandabil sa faceti Dv. lucrarea pentru ca asa cum acum se impotrivesc, asa se vor impotrivi sa dea bani si ulterior, invocand in plus motivul ca ati facut de capul Dv. cu firma neconvenabila sau scumpa...sau fel si fel de motive.