avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatie acoperis

buna tuturor. Va cer si voua ajutorul in speranta ca voi scapa de cosmarul asta. locuiesc la etajul 4 si blocul are un acoperis ridicat cu autorizatie si proiect de locatarii etajului 4(nu stateam atunci in bloc) stau intr-un bloc cu vecini X-(cu care nu te poti intelege in nici un fel.Am facut sesizari la asociatie, presedintele de asociatie dorind sa rezolve problema insa nu vin niciodata macar 11 locatari din 19 ca sa poata sa se stranga semnaturile necesare iar presedintele spune ca nu poate strange bani daca ei nu-si dau acordul la reparatia acoperisului. Unii nu vor sa dea bani pt ca vor sa vanda uscatoria altii nu vor sa o vanda ci vor sa dea bani. la fiecare sedinta de scara doar certuri fara nici un rezultat. Intrebarea mea e : pot sa repar acoperisul (toata suprafata blocului 355mp) pe cheltuiala mea si pe urma sa-i chem in instanta pe locatarii care nu vor sa participe la reparatia acoperisului? cam cat ar dura procesul? Firma mi-ar da garantie 10 ani cu materialele lor si lucrarea ar dura 3 zile insa banii mei cat ar sta blocati?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:06, 30 Septembrie 2009
Conform prevederilor legii asociaţiilor de proprietari nr. 230/2007 spatiile comune (uscatorii , holuri , terase , etc) nu se mai pot instraina , deci acea vanzare pe care o doresc vecinii nu se poate realiza si ar fi bine daca le-ati aduce acest lucru la cunostiinta pentru a-i determina sa participe la reparatia acoperisului!
[ link extern ]
Referitor la reparatia pe propria cheltuiala si apoi recuperarea sumelor de bani de la ceilalti proprietari printr-un proces , acest lucru este posibil insa poate dura ani buni de zile pana sa va recuperati sumele de bani investite! Nimeni nu va poate garanta recuperarea banilor rapid!B-)
Mai ganditi-va!
Uscatoria nu se mai poate vinde, ea constituie parte a proprietatii comune indivizibile a tuturor proprietarilor.
..................................
Legea 230/2007
Art 30.
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
..................
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri si activitati si urmareste realizarea lor;
................................
Deci comitetul executiv, inclusiv presedintele, au parghii legale bine definite in a repara acoperisul, a se ocupa de contractarea acestor lucrari si a nu lasa pe seama proprietarilor sa le faca de unii singuri si cum pot sau cum ii taie capul.
Aratati-i presedintelui Dv. acest fragment din lege si ar fi bine sa cunoasca legea ca sa stie ce poa' sa faca si ce nu poa' sa faca in asociatie.
.......................
Daca nu au facut un buget de venituri si cheltuieli pana acum si cred ca nu l-au facut si poate nici fond de reparatii nu aveti, atunci reparatia terasei intra la lucrari de urgenta si sa faca bine sa demareze aceste lucrari, nu sa lase oamenii sa se trezeasca cu apa pe tavane, ridicand din umeri ca nu vor locatarii sa plateasca. Ca proprietarii au obligatia sa-si intretina si proprietatea comuna, nu numai proprietatea de dincolo de usa personala.
.................
www.avocatnet.ro/content/art...
Aici gasiti textul Legii 230/2007 si in calitate de proprietar "napastuit" cititi-o ca sa stiti ce drepturi si ce obligatii au cu totii, inclusiv Dv. E bine s-o aveti la indemana, ca presedintii si administratorii sunt adesea "paraleli" pe langa legea pe care ar trebui s-o stie pentru ca sunt acolo ca s-o aplice, nu sa se plimbe ca voda-n loboda si sa dea din umeri a neputinta.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
elga50, moderator
MULTUMESC pt informatii. Nu eram la curent si se pare ca nici asociatia nu stia despre acest lucru. cu asta s-a incheiat o veche si grava problema intre vecini. voi lista legea si chiar voi sublinia pasajele ce ne privesc. se poate face cumva izolatia la jumatate de bloc? ma refer la jumatatea despartita prin casa scarii? ar fi asta o problema daca as ajunge in instanta?
@Mihai
cu asigurarea anterioara a protejarii surselor financiare,prin incheierea de documente legale ,intre proprietar=creditor si asociatie ,exista proceduri legale ,prin care c/v reparatie terasa ,se poate recupera llegal si integral.
Daca asociatia face lucrarea, aceasta se va face pe toata suprafata condominiului, pentru ca aceasta este o lucrare foarte costisitoare si trebuie sa participe toata lumea la achitarea ei.

Daca doriti ca Dv. sa demarati lucrarea va dau un sfat si anume sa cooptati totusi interesul comitetului si al presedintelui in faza de contractare, macar ca asistenta, pentru a nu avea ulterior de facut reprosuri ca nu ati ales bine firma sau ca lucrarea este prea scumpa sau alte motive.

Daca nu vor sa coopereze cu Dv. puteti sa faceti lucrarea pe cata bucata de acoperis puteti s-o faceti, iar contravaloarea acesteia o cereti asociatiei.
In cazul in care comitetul si presedintele nu vor sa va deconteze lucrarea, indiferent de motive si ar fi bine sa aveti aceasta motivatie din partea lor, in scris, atunci puteti actiona asociatia in judecata pentru recuperarea cheltuielilor.
.......................
De fiecare data cand le cereti consursul, fie sa repare intreaga terasa, fie sa va asiste la contractare, fie sa va returneze valoarea reparatiei, s-o faceti in scris si sa aveti raspunsul tot in scris. semnat de presedinte, stampilat si cu nr. de inregistrare, pentru a putea demonstra in instanta reaua lor vointa. Pentru ca despre rea-vointa si dezinteres fata de interesele asociatiei ar cam fi vorba.

Contravaloarea lucrarii o veti recupera, cand se va intampla asta, foarte greu, nu am nicio indoiala, asa ca din ce v-am tot scris, cu totii, la acest topic analizati si decideti in cunostinta de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Refacerea acoperisului ContSters101626 ContSters101626 As dori sa refac acoperisul blocului pt ca locuiesc la ultimul etaj,dar vecinii nefiind afectati direct nu vor sa contribuie ,ce documente imi sunt necesare si ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)