avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACT DE DONATIE PE O ANUMITA SUPRAFATA (2 CAMERE) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACT DE DONATIE PE O ANUMITA SUPRAFATA (2 CAMERE) DINTR-O CASA

Buna seara!
Problema se pune in felul urmator: o matusa de-a sotului care este necasatorita, fara copii, poate lasa prin act de donatie doar o parte din casa ei - adica ea este propritera pe o casa la curte compusa din 4 camere, baie, bucatarie. Se poate face act de donatie doar pe 2 camere din imobil? Pentru ca ei ii este teama sa faca act de donatie, vrea sa faca testament. Problema se pune ca noi vrem sa construim un etaj deasupra casei vechi, iar ea nu vrea sa faca act de vanzare-cumparare sau donatie - vrea testament. Noua ne este teama de ea, sa nu ne trezim peste 10 ani ca desface testamentul si ne lasa pe drumuri dupa ce noi investim in casa construind un etaj. Din cate stiu testamentul este un act care poate fi "desfacut" oricand. Noi vrem sa avem un minim de siguranta construind acolo. Si ne gandeam sa-i propunem sa ne faca donatie pe o parte mai mica din casa, daca se poate.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
badi, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:46, 26 Martie 2010
Dupa parerea mea se poate.
mai bine mergeti cu d-na matusa pana la notar si poate va explica cam cum sa procedati sa fiti protejati si dvs si d-na matusa si ce varianta implica costuri mai mici
testament poate sa faca unul dupa altul, deci nu sunteti protejati..
Deci repet intrebarea: Se poate face donatie doar pe o parte din casa(ex 1-2 camere)?
Multumesc
Da! SE poate face donatie doar pe o parte din casa dar pentru a face acest lucru va trebui facut un cadastru de dezmembrare pentru acea parte care va fi donata catre dvs!
Sfatul meu este ca matusa sa va faca vanzare cu uzufruct viager . In acest fel ea va sta linistita ca nu o puteti da afara din casa pana la sfarsitul vietii , iar dvs veti sta linistiti ca puteti construi fara sa existe riscul sa va pierdeti investitia!B-)
Succes!
=D>
Da, domnul Mihai are dreptate.
Puteti sa primiti si un perete daca vreti adica o cota parte din drept...B-)B-)

Alte discuții în legătură

Testament micutza19 micutza19 Sunt casatorita iar eu cu sotul meu stam la bunicul lui.Bunicul vrea sa ne lase casa dupa moarte si noi ne-am gandit sa facem un testament. Ideea e ca bunicul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Soți fără copii, testament reciproc. care este soluția ca soțul supraviețuitor să aibă toate bunurile și să dispună de ele conform dorințelor din timpul vieții amândurora? Epuree Epuree Buna ziua, Unchiul sotului meu nu are copii, are 3 frati si o sora si matusa mea 3 surori. Ei vor sa faca un testament reciproc unul catre celalalt, dar ... (vezi toată discuția)