Va rog sa-mi spuneti care ar fi calea cea mai favorabila din punct de vedere material privitoare la taxa de succesiune si partaj succesoral : la notarul public sau in instanta prin mediator?
Va intreb asta deoarece am auzit ca in cazul dezbaterii succesiuni si a partajului in instanta taxa de timbru se restituie in cazul in care mostenitorii ( suntem 3 ) cad de acord asupra modului in care sa se imparta mostenirea , aceasta actiune facandu-se cu ajutorul unui avocat si al unui mediator .
Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine =D> .
Indraznesc sa va mai deranjez cu inca doua-trei intrebari :
- taxele succesorale si cele de partaj sunt calculate , cred , in urma aplicarii unui procent asupra valorii bunurilor mostenite . Valoarea acestui procent ( daca nu ma insel fiind 3% ) se aplica o data asupra masei succesorale ca taxa de succesiune si inca o data asupra partajului ca taxa de partaj ? Acest procent este identic si la notarul public si in instanta ?
Si inca ceva : in instanta valoarea bunurilor mostenite ( este vorba de bunuri imobiliare ) este stabilita in urma consultarii de catre judecator a acelor grile pe care le detine si notarul public , sau este necesara angajarea unui expert ?
Si ultima intrebare ( promit :)) ) : in cazul efectuarii succesiunii si a partajului la notarul public mai este necesara iesirea din indiviziune facuta prin instanta judecatoreasca ?
va raspund la ultima intrebare: numai este necesar sa va adresati instantei ptr iesirea din indiviziune ptr ca si la noatariat, daca va intelegeti, puteti iesi din indiviziune..
in instanta valoarea bunurilor este cea decalrata de parti.. instanta, are posibilitatea, daca apreciaza ca suma propusa ca valoare este derizorie, sa solicite efectuarea unei expertize.. asa ca: ce luati pe mere dati pe pere, domnul grigore are dreptate
Nu am fost , insa , lamurita daca taxa de timbru se restituie in cazul dezbaterii succesiunii in instanta . ( intrebare formulata in prima mea postare ) .
Mostenire
Clau2020
Buna seara.Mama mea a facut un partaj la mediator impreuna cu fratii (2 la numar) , in care au impartit mostenirea, tot atunci unul dintre frati a dat o ... (vezi toată discuția)