Va rog sa-mi precizati daca legea prevede o rezolvare clara a urmatoarei probleme si care ar fi solutia.
- Un proprietar de autovehicul solcita incheierea unui tichet RCA
- Broker-ul emite in numele asiguratorului cu care colaboreaza tichetul RCA solcitat de client, insa din greseala il incadreaza la o alta categorie de pret mai mica decat ar fi corect.
- Clientul pleaca bucuros de mana cereasca primita ca in loc de autospecializata cum scrie pe talon a primit un RCA pe care scrie autoturism si bineinteles ca a platit la jumatate din cat trebuia sa plateasca.
Toata lumea este cvasifericita pana la utilizarea tichetului, deoarece asiguratorul va observa ca prima incasata este cu 50 % mai mica decat in mod normal si va despagubi in consecinta cu 50 % mai putin.
Care este solutia legala in acest moment?
- Plateste clientul diferenta de prima pe care trebuia sa o plateasca de la inceput?
- Plateste clientul procentul de 50 % neacoperit de asigurator?
- Plateste brokerul diferenta de prima pe care trebuia sa o plateasca clientul de la inceput?
- Plateste broker-ul in numele clientului procentul de 50 % neacoperit de asigurator?
Clientul va fi obligat sa achite costul corect al asigurarii RCA si asiguratorul va fi obligat sa achite despagubirile integral; acesta din urma se poate adresa cu actiune in recuperarea a 50% din despagubire, daca in contractul de mandat incheiat cu brokerul se afla o astfel de clauza.
In caz de dauna, asiguratorul isi asuma eroarea intermediarului, in consecinta plateste integral despagubirea.Pentru prejudiciul adus de catre intermediar, acesta raspunde material, conform contractului.Clientul nu poate fi obligat la diferenta de plata, decat daca este contactat si accepta benevol (greu de presupus)
Brokerul poate achita diferenta de prima, inainte de a se produce un eveniment care sa-l oblige la acoperirea unui prejudiciu.De regula, eroarea este depistata in momentul predarii documentelor la asigurator(copia cartii de identitate, chitanta+banii, copia politei).Daca aceasta verificare nu se face , persoana responsabila a asiguratorului participa copartas la prejudiciu impreuna cu brokerul.
Ati inteles foarte bine principiul proportionalitatii in cazul platii partiale a une asigurari
dar acum vine intrebareA: ce se intampla la dauna. In cazul dv, din cate am inteles ati stiut ca s-a facut o greseala si n-ati sesiat brokerul si asiguratorul va poate pune la plata pt. diferenta de 50% din dauna.Daca nu, asiguratorul va trebui sa suporte toata paguba urmand sa recupereze ce a platit in plus de la cei vinovati(conform contractului incheiat cu brokerul). In nici un caz nu va plati pagubitul.