avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Infiintare ordonanta de poprire salariu pentru plata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Infiintare ordonanta de poprire salariu pentru plata pensiei de intretinere

Buna ziua,

Am rugamintea pentru un sfat in urmatoarea situatie :
- am 19 ani studenta la facultate invatamant la zi si vreau sa solicit angajatorului tatalui meu poprirea pe salariu pentru plata pensiei de intretinere, cum procedez ?... cui adresez cererea aceasta ? de ce acte trebuie insotita ? si daca se poate si un model ?

- mentionez ca tatal meu este angajatul unei institutii de stat din alt judet si ca exista o hotarare de divort din 1997 care reglementeaza pensia alimentara la 1/3 pentru doi copii (mai am un frate mai mare care insa acum are calitatea de angajat )

- am inteles ca fiind majora acum eu trebuie sa solicit pensia de intretinere

- nu ar trebui insa recalculata pensia la 1/4 avand in vedere ca acum trebuie sa plateasca doar pentru un copil ?... intreb pentru ca pana acum a platit absolut cat a vrut si cand a vrut, de aceea recurg la solutia popririi...

- se poate face ceva si pentru recuperarea banilor din urma ? am citit ca poprirea s-ar face de la data hotararii respective de divort - ceea ce aici nu ar avea cum avand in vedere ca sunt mai mult de 10 ani

Va rog ajutati-ma sa-mi clarific aceste aspecte. Multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:41, 26 Martie 2010
1. In primul rand trebuie sa verificati dispozitivul hotarii prin care a fost stabilita pensia de intretinere sa vedeti pana cand tatal dv va datoreaza pensie. De regula, instantele acorda pensia de intretinere pana la majorat, urmand ca apoi minorul devenit major sa isi actioneze parintele in instanta.

2. Pensia de intretinere pentru major trebuie mai intai stabilita. Dv trebuie sa dovediti in instanta starea de nevoie in care va aflati. Apoi, in fucntie de cum se schimba mijloacele celui care plateste sau nevoia celui care primeste, se poate solicta recalcularea pensiei. Nu este obligatoriu ca pensia sa fie stabilita la 1/4 din venituri. In fucntie de dovezile administrate, instata va stabili o suma ce nu poate depasi plafonul de o patrime pentru un copil.

3. Daca in hotararea din 1997 scrie ca pensia de intretinere va este datorata pana la majorat, nu mai puteti solicita infiintarea popririi. Puteti insa solicita infiintarea popririi dupace veti obtine o noua hotarare de stabilire a pensiei datorita faptului ca va aflati in continuarea studiilor.

4. Pentru fratele dumneavoastra sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere s-au prescris. Dv insa mai puteti solicita sumele restante numai pentru perioada 17 -18 ani, restul sumelor fiind prescrise. Perioada de la 18 ani pana la stabilirea unei noi pensii ramane neacoperita.

Ar mai fi o mica problema. Daca in hotararea din 1997 scrie ca pensia alimentara este de 1/3 din venituri pentru ambii copii, fara a specifica concret cat i se datoreaza fiecarui copil, va fi foarte greu sa recuperati vreo suma. In acest caz nu este clar cat va datoreaza dv si cat fratelui dv., si scum fratele dv este mai mare, iar dreptul lui de a cere pensia restanta s-a prescris.. va complicati inutil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Alena Alena De la fostul loc de munca a unui nou angajat am primit o adresa la care a fost atasata o Ordonanta de infiintare a popririi cu privire la pensia de ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara irimecui irimecui Buna ziua sunt cristian si am si io cateva nelamuriri. Sunt student in an teminal la stiinte juridice, specializare administratie publica. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
Plata in avans pensie de intretinere andreiionel andreiionel Sotia mea a depus cerere de divort pe 17 octombrie. as vrea sa ii trimit pensie alimentara in fiecare luna pana se termina divortul de ... (vezi toată discuția)