Printr-o sentinta comercială, obtinuta pe calea OUG 119/2007, societatea Y a fost obligata la plata unei sume de bani si la plata de penalitati de intarziere in continuare, pana la data achitarii integrale a debitului. Impotriva acestei sentinte debitoarea Y formuleaza cerere in anulare, cerere care este respinsa ca fiind tardiv introdusă. Se declanseaza executarea silita iar debitoarea Y achita suma de bani mentionata in hotararea judecatoreasca, dar cand se trece si la recuperarea penalitatilor acordate in continuare, debitoarea face contestatie in anulare pe motiv ca, de fapt, cererea in anulare a fost formulata in termen, si respingerea ca tardiva a cererii este rezultatul unei erori. Faptul ca debitoarea a executat deja cea mai mare parte din hotarare, nu poate avea ca efect admiterea tacita a faptului ca cererea in anulare a fost tardiv introdusa? Ce altceva pot face?
Va multumesc!
Partea cea mai ciudata la aceasta contestatie in anulare, consta in urmatoarele: Hotararea a fost comunicata prin posta, cu confirmare de primire. Pentru a se pronunta asupra tardivitatii, instanta verifica aceasta confirmare si face vorbire despre ea in motivarea hotararii. Acum debitoarea apare cu un proces verbal de comunicare, in care apare o alta data, posterioara cu 2 saptamani faţă de prima comunicare. Se ajunge in situatia in care creditoarea primeste hotararea iar debitoarea la 2 saptamani dupa. ASta in situatia in care creditoarea este din alta localitate, situata la 200 de km de Judecatoria respectiva, iar debitoarea are sediul in aceeasi localitate cu Judecatoria.
Exista situatii in care partile primesc hotararile la date diferite.
Eu am fost angajat intr-un caz in care dupa mai mult de un an nu se facuse comunicarea hotararii partii adverse sau comunicarea nu se mai afla la dosar...
avocat Claudiu Lascoschi
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Intrebare
adriana.georgiu
de ce ar fi tardiva contestatia la executare desi s-a facut inlauntrul termenului de 15 zile cerut de art 401 cod pr.civ daca titlul executor este o sentinta ... (vezi toată discuția)