avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu prenatal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu prenatal

Ma confrunt si eu,iar, cu o situatie necunoscuta pentru mine.
Am o colega ce intra in concediu prenatal.Am inteles cat de cat, cum se calcul;eaza concediul medical cu cod indemnizatie 08.
Una din probleme ar fi: anagajatorul trebuie sa plateasca un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului?chiar daca nu este stipulat nici in CM nici in R.O.I?sotul trebuie sa imi dovedeasca, ca el nu a primit de la locul lui de munca?si toate astea, in baza caror legi?:O
O alta intrebare ar fi: trebuie respectata protectia maternitatii, chiar daca tot asa nu apare in R.O.I si CM?mentionez ca angajata nu a avut probleme de sanatate, doar ca nu i s-au acordat zile/ore pentru controale la medici, acestea retinandu-i-se din CO.
Ar fi bine de stiut, macar pe viitor ca sa nu ma mai trezesc cu "ochii scosi"-ca eu sunt zona tampon intre ANGAJATOR si ANGAJATI.
Va rog lamuriti-ma!!!
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
ContSters132988, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters132988 , utilizator 20:13, 26 Martie 2010
societatea are contract colectiv de munca?sau depaseste nr de 20 bde salariati?
CCMUNN 2007-2010 ART.17. (3) Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide, dispensa pentru consultatii
prenatale in limita a maxim 16 ore pe luna, fara a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata in cauza este obligata sa prezinte adeverinta medicala privind efectuarea controalelor pentru care s-a invoit.
ART.51. -c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Consultati si ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003
Nu, societatea nu are contract colectiv de munca, numarul salariatilor in luna februarie fiind de 8.
Dar daca sunt amandoi salariati?De unde stiu eu, ca va primi doar sotia?Sau asta n-ar trebui sa-l intereseze pe angajator?
mama are dreptul, in cazul in care ea nu primeste va lua tatal si i se va cere dovada ca nu a luat sotia

Alte discuții în legătură

Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)
Ajutor de nastere - invatamant - 2010 Adela_Potop Adela_Potop Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Se mai primeste ajutorul de nastere anul acesta? In conditiile in care au fost anulate toate ajutoarele prin legea ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate - bonus la nastere butterfly_1976 butterfly_1976 Buna ziua! Se mai acorda un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului? Era un beneficiu conform CCMN 2007-2010, se pastreaza in 2011? Se acorda in sistem ... (vezi toată discuția)