avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai am 6 luni pina sa pot intra in pensie , pot fi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai am 6 luni pina sa pot intra in pensie , pot fi concediat?

Astazi ,am fost informat ca societatea la care sunt angajat se desfiinteaza. Eu mai am doar 6 luni pina sa pot intra in pensie .Este legal sa fiu concediat?
Daca intru in somaj m-a afecteaza la pensie? Mentionez faptul ca nu am fost platit cu salariul din luna decembrie si pina acum.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 23:01, 26 Martie 2010
Dca nu s-au platit salariile din decembrie, sigur nu s-au platit nici contributiile la fondul de somaj, dar daca aveti vechime, puteti beneficia de ajutor de somaj.
Oricum, ar fi de preferat somajul, decat concedierea fara acest ajutor, deoarece pe timpul somajului sunt platite asigurarile sociale si contributiile la fondul de pensii.
In situatia in care societatea se desfiinteaza... normal ca veti ramane fara loc de munca. Daca aveti toate contributiile platite, puteti beneficia de ajutor de somaj!
* Conf Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, daca se reduceau anumite posturi, printre care si al dvs, la luarea măsurii de desfacere a CIM se avea in vedere anumite criterii de stabilire a ordinii de nominalizare a persoanelor.
Intrucat firma se desfiinteaza, nu mai aveti prioritatea referitoare la faptul ca aveti cel mult 3 ani până la pensionare. Concedierea este legala.
* Punctul de pensie lunar se calculeaza ca raport intre veniturile lunare brute realizate de dvs si salariul mediu pe economie. Daca indemnizatia de somaj este mai mica decat venitul cand erati salariat, logic ca si punctul de pensie va fi mai mic.
Cum imi pot recupera restantele de plata in acest caz?
Salariile restante vi le puteti recupera in instanta , actionand firma in judecata!
De asemenea , puteti face si o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca in ceea ce priveste neplata drepturilor salariale!
Succes~!
B-)

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva biancabolojan biancabolojan Buna ziua. In anul 2014, societatea la care am lucrat a fost dizolvata prin lichidare, conform articolului 65 si urmatoarele din legea 53/2003-Codul Muncii si ... (vezi toată discuția)
Fond de garantare a salariilor DRAGUT123 DRAGUT123 buna ziua,sunt un fost salariat a unei firme care a intrat in insolventa si eu am o hotarire judecatoreasca executorie pt plata drepturilor salariale care nu ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii când firma a intrat ăn insolvență AndreasBenea AndreasBenea Bună ziua. În urmă cu câteva zile mi-au venit prin poștă preavizele și deciziile de concediere ale angajaților firmei la care încă mai lucrez ... (vezi toată discuția)