in urma cu 4 saptamani,in urma unor analize am descoperit ca am hepatita b.este posibil sa fiu concediata de la locul de munca?(lucrez intr un magazin alimentar de 6 ani).va rog sa imi spuneti de o lege in acest caz,nu cunosc legile muncii.multumesc
In situatia dvs. legea interzice angajatorului sa va concedieze (art.60 alin.(1) lit.a din Codul muncii). Starea de incapacitate temporara de munca in care va aflati din cauza bolii, determina suspendarea de drept a CIM si protectia dvs. legala, inclusiv prin plata unei indemnizatii care reprezinta 75% din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. Concediul pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli infecto-contagioase din grupa A, se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat, iar indemnizatia acordata este de 100% din baza de calcul (art.17 alin.2 din OUG 158/2005).
In situatia unei concedieri ilegale va puteti adresa instantei de judecata, in vederea anularii acesteia.
In aceste cazuri o mare atentie se acorda sectorului alimentar si colectivitatilor, angajatorul avand obligatia raportarii, cu adresa catre autoritate de sanatate publica.
Veti sta in tratament (concediu medical) si la final medicul va hotara daca va puteti continua activitatea in sectorul alimentar. Boala se poate vindeca. In timpul concediului medical nu va poate concedia.
Codul muncii Art 60 (1)Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa a)pe durata incapacitati temporale de munca ,stabilita prin certificat medical conform legii
Urmeaza sa beneficiati de suspendarea CIM si acordare 75% din salariul aferent ultimilor 6 luni