avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere prealabila santaj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere prealabila santaj

Am urmatoarea speta. Sunt parte vatamata intr-un dosar penal care are ca obiect santaj. Am depus initial o plangere prelabila pentru inceperea urmaririi penale.Datorita unor aspecte aparute pe parcursul judecatii dosarului cauzei as dori sa retrag intr un anumit fel aceasta plangere.Ce as putea face in aceasta situatie?
Mentionez ca santajul nu s a materializat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:20, 29 Martie 2010
Este vorba de renuntarea la judecata, care reprezinta actul juridic prin care reclamantul se desista la judecata. Renuntarea la judecata se poate face oricand , fie verbal in sedinta, fie in scris.
Dar, atentie: daca renuntarea s-a facut dupa citarea partilor, instanta, la cererea paratului, poate obliga pe reclamant la cheltuieli.
In cazul infractiunii de santaj nu exista prevederea retragerii plangerii prealabile , deoarece nu face parte din sfera infractiunilor pedepsite la plangerea prealabila, ci este vorba de plangere, conform art. 222 Cpd pr. pen. , care este diferita de plangerea prealabila. Odata depusa aceasta plangere, ea nu mai poate fi retrasa , urmand ca fapta sa fi urmarita ,judecata, santajul fiind una dintre infractiunile cu un grad ridicat de pericol social.
Da, fiind vorba de un proces penal, nu civil, nu se poate inchide asa usor dosarul.
Sa va plateasca invinuitul un avocat care ar putea gasi o cale de rezolvare a problemei...
In mod cert nu puteti retrage plangerea (asa cum au arata si colegi mei) deoarece procesul va continua din oficiu indiferent de vointa dumneavoastra!
Banuiesc ca in esenta va intereseaza intr-un final obtinerea unei solutii favorabile pentru inculpat iar ca un posibil mijloc in aceasta directie doriti sa retrageti plangerea!? Este de retinut ca se poate obtine o astfel de solutie si prin modul in care va organizati participarea in proces (nu neaparat prin retragere) dar, in aceste conditii trebuie studiat cu atentie dosarul cauzei si identificate cele mai bune solutii, dar de acest lucru ar trebui sa se ocupe un avocat. Lucrurile nu sunt foarte simple!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Exista posibilitati legale dar depinde de situatia concreta...
Depinde de pozitia partii vatamate si de alte lucruri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)
Proces penal citatie utilizator900 utilizator900 am primit citatie..sunt parte vatamata intr-un proces penal...fond viol...procesu se va desfasura in 10 zile...imi pot retrage plangerea? (vezi toată discuția)
Renuntare plangere pey pey se poate renunta la plangere penala pt agresiune fizica si amenintare cu moarte in instanta la judecatorie (vezi toată discuția)