avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sa procedez cu un angajator abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sa procedez cu un angajator abuziv

Pe scurt:

- la nici o saptamana dupa angajare, am fost anuntat ca am fost trecut in somaj tehnic (eu si inca alti cativa colegi noi) pentru ca asa mai face firme economie la impozite si cu toate astea voi continua sa muncesc "business as usual"; de semnat nu am semnat nimic in sensul asta; din ce am inteles se practica asta in firma, prin rotatie, in mod curent

- salarizarea se face pe baza unui salariu fix si a comisioanelor, comisioane care insa se platesc cu foarte mare intarziere (4-5 luni); ce pot face in sensul asta? Care sunt pasii de urmat, gradual?

- acum sunt angajat cu un contract pe perioada determinata (la fel si alti cativa colegi mai noi) si suntem in permanenta amenintati ca daca nu facem "ce trebuie/cum trebuie", vom fi dati afara (un precedent exista, un coleg in aceeasi situatie a fost pur si simplu concediat, fara preaviz, avertisment scris...nimic de genul asta); nu tin cu dintii de jobul asta, inclin din ce in ce mai mult spre a-mi da demisia, vreau insa sa stiu la ce sa ma astept si ce masuri pot lua in cazul in care voi fi dat afara de pe o zi pe alta, fara un motiv concret

- in cazul in care-mi dau demisia, cum recomandati sa o fac, cu acordul partilor, sau in ce forma?

- ce probleme mi-ar putea face angajatorul (de genul, sa-mi retina f mult timp cartea de munca) in cazul in care nu "ne despartim prieteni"?

- din ce stiti, cat de confidentiale sunt reclamatiile facute la ITM? As avea destule motive sa le fac reclamatie, primul care-mi vine in cap e faptul ca suntem inghesuiti 20 de oameni intr-un birou de nici 40 de metri patrati si ne calcam pe picioare la propriu

- din moment ce sunt in somaj tehnic oficial, nu pot pur si simplu sa nu ma mai duc la munca? Ce mi-ar putea face? Nu ca ma lasa obrazul sa fac asta, dar intreb.... De dat afara in mod oficial, sub ce forma o pot face, din moment ce eu sunt in somaj tehnic?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: FeelLikeANut , utilizator 20:27, 31 Martie 2010
Faceti plangere la ITM.
Nu e recomndabil sa va dati demisi asau acordul partilor ca nu mai beneficiati de somaj si salariu compensatoriu.
Modificarile aduse contractului individual de munca se fac cu acordul partilor , in cazul dvs. trecerea in somaj tehnic fiind ilegala . Puteti sesizsa ITM dar trebuie sa va cautati si alt loc de munca , pt. ca ideea de confidentialitate nu prea tine .... In afara de acesta varianta , bineinteles ca aveti si varianta actionarii in instanta , dar pt. asta va sfatuiesc sa apelati la un avocat ... pt. ca va sti cum sa procedeze ... credeti-ma ...
Nu acceptati solutia demisiei
Sesizati oficial ITM ,toti cei care beneficiati de acelasi tratament
din moment ce sunt in somaj tehnic oficial, nu pot pur si simplu sa nu ma mai duc la munca?

Daca esti in somaj tehinic normal ca nu muncesti, stai acasa pana la expirarea perioadei de somaj tehnic sau pana ce angajatorul hotaraste reluarea lucrului.
Ce se intampla acum este total ilegal si inuman. Nu este nici macar munca la negru, este curata sclavie.
Sesizati ITM.
Multumesc pentru raspunsuri.

Daca-i reclam la ITM, nu de pierderea locului de munca ma tem, ci de repercursiuni mai "neortodoxe" :) Chiar in instanta nu as vrea sa ajung, ca nu merita bataia de cap, nu vreau insa sa-si bata joc de mine si de colegii mei si sa scape asa usor.

In ceea ce priveste demisia si ajutorul de somaj/salariul compensatoriu, de continuat la ei nu as mai continua pentru ca atmosfera nu mi-o permite, adica suntem toti luati la suturi (la figurat) in fiecare zi si nu ma tin nervii inca o luna; intentionez sa-mi dau demisia inainte de expirarea contractului pe perioada determinata (mai am o luna) desi voi pierde somajul.

Regret faptul ca m-am lasat pacalit de firma, la interviu mi s-a promis marea cu sarea, am renuntat la ajutorul de somaj de care beneficiam inainte de angajare in ideea ca mi-am gasit un job ok (dupa ce refuzasem vreo doua oferte) si acum voi pierde cel mai probabil ajutorul de somaj si regret nespus lucrul asta pentru ca cine stie dupa cate luni voi gasi un job decent.

Alte discuții în legătură

Conflictul de drepturi carmen.dochiu carmen.dochiu Firma la care lucrez isi transfera activitatea de vanzari pe alta societate din holding. Echipa . nou angajata nu doreste si preluarea mea, de aceea mi-au ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)