avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea taxele judiciare de timbru
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

taxele judiciare de timbru

Muncesc cel mai mult intr-o zona in care sunt succesiuni nedezbatute de 3-4 generatii. Uneori e greu sa aflu cine este acela inscris in 1879 in cartea funciara. Am acum pe rol doua cereri pentru declararea judecatoreasca a mortii unor persoane care au disparut in ... Primul Razboi Mondial ... si carora urmeaza mai apoi sa le facem dezbaterea succesorala. Au lasat o casa si cateva terenuri iar succesiunea lor a ramas nedezbatuta de pe vremea Austro-Ungariei.
Patru succesiuni nedezbatute inseamna 12% (4x 3%) din valoarea imobilelor evaluata de asa-zisa expertiza (daca aia e expertiza iar aia sunt experti si eu sunt rabin!!!) folosita de notarii publici adica cam cat valoarea casei la pretul real al pietei, iar uneori chiar mai mult. Sigur ca exista OUG nr. 51/2008 si cererea de ajutor public judiciar ...
Ma intreb si eu: Al cui este interesul ca aceste succesiuni sa ramana nedezbatute? Al societatii ? Are aceasta interes ca o parte din teritoriul Romaniei care nu se afla in domeniul public sa fie de fapt inafara circuitului civil ?
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 14:50, 26 Aprilie 2010
Singura culpa apartine mostenitorilor care, din nestiinta, din usurinta sau din lipsa de bani, nu au dezbatut succesiunea pentru valorificarea drepturilor lor.
Statul si-a dat seama ca aceste dezbateri succesorale sunt o mina de aur, astfel ca a modificat timbrajul pentru solutionarea cererilor de partaj de la 19 lei taxa fixa, indiferent de valoarea bunurilor ce urmau a fi partajate, la o valoare de 3% din valoarea bunurilor partajabile. Statul este cel care ne va impozita si aerul respirat...in curand...;)
"Sigur ca exista OUG nr. 51/2008 si cererea de ajutor public judiciar"

a postat o doamna pe forum ca a facut cerere ( tot pt partaj) si a venit raspuns - sa faca credit la banca. ori, doamna nu de credite ducea lipsa, ca de-astea avea...
nu inteleg cum au gandit aceasta taxa... mai ales in cazul partajului intre soti.
daca sotul/ sotia pleaca de acasa poate si cu un copil, doi, sta cu chirie, inseamna trebuie sa renunte la dreptul lui .
cel ramas in casa n-o sa introduca in veci cerere de partaj..
1.Singura solutie este sa profitam de OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată prin Legea nr 193/2008 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Eu in astfel de partaje il folosesc careclamant cel cu veniturile cele mai mici si formulez cerere de scutire taxa de timbru.
Doecamdata aceasta este unica solutie posibila actuala.

2.O alta solutie este sa invocati exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor din Legea nr. 276/2009 privind aprobarea O.U.G nr. 212/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ieftici_georgeta ieftici_georgeta sotul meu a decedat pe 19 .04.2010 si as dori sa stiu daca e necesar sa fac succesiunea antrucat am 4 copii . toti sant majori .si mai doresc sa stiu si cat ... (vezi toată discuția)
Succesiune salmiroxa salmiroxa Suntem 4 frati din Dorohoi, eu locuiesc in Vaslui si vreau sa deschid succsiunea , dar sunt somera cu 480ron pe luna , un alt frate in Italia aproape disparut ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila" stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care ... (vezi toată discuția)