avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plata facturi cand ai emis tu facturi de penalitati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plata facturi cand ai emis tu facturi de penalitati

Vreau sa ma lamuresc cu o problema.
Exista 2 contracte de prestari lucrari pentru 2 puncte de lucru incheiate de firma X ca si beneficiar cu firma Y ca si prestator , care a emis si facturi partiale, platite partial de X. La final de contract firma y nu a finalizat lucrarile pentru care s-a angajat in cele 2 contracte si firma x emite cite o factura de penalitati pentru valoarea lucrarilor neefectuate din fiecare contract.
Astfel pentru contractul A firma x a platit partial 1000 lei, din val. lucrari efectuate de 2000 lei si penalitati calculate de x lui y 3000 lei . Ar insemna ca de fapt acum y datoreaza lui x 2000 lei .
Pentru contractul B x a platit partial 500 lei din val. lucrarilor facturate de 2000 lei si x calculeaza penalitati lui y in valoare de 1000 lei pentru partea de lucrari neefectuate, deci ar mai ramane ca X sa mai plateasca 500 lei.
Cum trebuie procedat ?
La contractul A X mai plateste si restul de 1000 lei chiar daca a emis factura de 3000 lei penalitati, sau sisteaza plata pina rezolva problema cu Y tinind cont ca are de primit mai mult decit de plata?
La contractul B X mai plateste si restul de 1500 lei chiar daca a emis factura de 1000 lei penalitati, sau sisteaza plata pina rezolva problema cu Y tinind cont ca pe ambele contracte insumate X ar avea de recuperat de la Y din calcului penalitatilor mai mult decat ar avea de platit?
Cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: kyky42 , utilizator 18:09, 28 Martie 2010
Exista posibilitatea ca reprezentantii celor 2 societati X si Y sa se intalneasca si sa incheie un proces verbal de compensare prin care sa se stinga datoriile reciproce , ramand sa se achite doar diferentele de plata! Cel putin asa mi se pare mie normal!B-)
Stiu acest lucru, dar societatea y nu e de acord, mai ales ca intentiona sa incarce si valoarea facturilor, dar procesele verbale de receptie intocmite de x i-au cam pus piedici . Mi-e frica sa nu factureze penalitati pentru neplata, in cazul cand X trimite facturile de penalitati calculate si nu mai efectueaza nici o plata din momentul respectiv. De aceea caut solutii .
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
kyky42, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare penalitati androneoana androneoana am o factura nr. x din 15.08.2011 spre exemplu, care este scadenta pe data de 31.08.2011 totalul facturii este de 5400 lei.Daca este platita esalonat cum se ... (vezi toată discuția)
Neplata facturii de catre societate caprice caprice Buna ziua, o societate x a prestat niste servicii pt o societate y, in urma carora societatea x a emis factura. Din acea factura societatea y a achitat doar ... (vezi toată discuția)
Penalitati sau daune interese bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Avem un contract cu o societate care nu si-a achitat facturile scadente de mai multe luni iar in contractul nostru de colaborare sunt mentionate ... (vezi toată discuția)