avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calatorie minor in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calatorie minor in strainatate

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema : fostul meu sot locuieste in Anglia (Londra),din cate stiu cu un fel de "viza de flotant " si isi doreste ca pe toata perioada vacantei scolare sa_l " ia " pe fiul cel mare (are 17 ani ) sa locuiasca la el.Copilul este in custodia mea in urma hotararii de divort.Intrebarea mea este daca el are acest drept si daca trebuie procura din partea mea .Mentionez ca eu sunt de acord cu acest lucru deoarece copilul isi doreste asta.Si inca ceva,copilul poate calatori cu avionul singur?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 06:10, 10 Iunie 2012
Copilul fiind incredintat dvs prin hotarare judecatoreasca,tatal are nevoie de procura din partea dvs.pentru a-l lua in Anglia.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
luiza2008, utilizator
Bineinteles ca poate calatori singur.
Cand face check-in-ul, vorbiti cu o stewardesa, sa il "predea" la sosire tatalui.
Copilul poate sa calatoreasca singur avand 17 ani dar nu poate sa paraseasca tara fara sa aiba o procura prin care dvs il imputerniciti pe fostul dvs sot sa aiba grija de el pe toata perioada cat va sta in Anglia la el!B-)
~ Conținut șters la cerere ~
Pt minorul neinsotit (cod international UMNR) trebuie sa existe urmatoarele (etape):
1. Bilet de avion;
2. Pasaport individual;
3. Daca minorul este cetatean roman, la plecarea din Romania trebuie sa se afle in posesia unor declaratii notariale din partea ambilor parinti, din care sa rezulte ca acesta, minorul, va calatori insotit de un reprezentant al companiei aeriene pe care ati ales-o. In cazul in care minorul este incredintat prin hotarare judecatoreasca unui singur parinte, in urma divortului, declaratia notariala va cuprinde numai acordul parintelui care il are in ingrijire.
In cazul in care minorul cetatean roman va calatori insotit de cineva, un alt adult decat parintele/ tutorele legal , atunci pe langa declaratia notarial;a din partea parintelui/ parintilor minorului, cum ca ei sunt de acord ca minorul sa calatoreasca insotit de adultul respectiv, adultul insotitor trebuie sa prezinte si cazierul la iesirea din Romania.
4. daca minorul nu este cetatean roman, atunci nu are nevoie de declaratia din partea parintilor/ parintelui.
5. Minorul trebuie adus la ghiseul de acceptare pasageri de catre un adult. Acest adult trebuie sa completeze un formular prin care solicita companiei transportatoare asistenta pentru minorul neinsotit pe durata calatoriei. In acest formular exista, pe langa rubricile referitoare la datele legate de calatorie, si 2 rubrici speciale: - una in care adultul care insoteste copilul la ghiseu isi va completa propriile date de identitate; a doua, in care este obligatoriu sa se completeze datele de identitate ale adultului care va prelua la destinatie minorul de la reprezentantul companiei transportatoare. La destinatie, minorul ''va fi predat'' numai adultului mentionat pe formularul de solicitare de asistenta, de la punctul de imbarcare.

Atentie! majoritatea companiilor transportatoare percep o taxa pentru acest serviciu. Asa ca, inca de la rezervarea locului, transportatorul trebuie informat asupra faptului ca pasagerul va calatori ca minor neinsotit, ca sa se plateasca si taxa aferenta serviciului.

Stiu sigur ca doua companii aeriene romanesti au acest serviciu ( cea de stat si inca una smart flying) plus multe alte companii straine ( mai putin cele unguresti etc.).
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Procura emisã de pãrinþi în spania pentru plecarea minorului din românia trebuie tradusã? Sasori94 Sasori94 buna ziua.... am si eu nevoie de un pic de ajutor.Parinti mei sunt in Spania si vor ca in aceasta vacanta sa-i vizitez dar nu pot sa ma duc singur deoarece am ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac sa-mi iau banii înapoi? simona dumitrana simona dumitrana Buna ziua,am achiziționat un bilet de avion pentru un minor de 17ani de la wizzair ...am crezut ca este posibil ca acesta sa călătorească neînsoțit ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor dintr-o tara schengen in alta Radu2205 Radu2205 Buna ziua, Am un copil de 16 ani si locuim in Polonia. Este posibil ca el sa calatoreasca cu avionul intr-o alta tara schengen(Germania) cu avionul ... (vezi toată discuția)