Persoanele care detin functii de conducere, functii de demnitate publica, conform legii, magistratii, personalul militar din aparatul Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si din unitatile aflate in subordinea acestora nu pot constitui organizatii sindicale.
O persoana poate face parte in acelasi timp numai dintr-o singura organizatie sindicala.
etc...
mai consultati si LEGEA nr. 54 din 24 ianuarie 2003 - Legea sindicatelor
Principiul este ca nici o persoana nu poate fi constransa sa fa faca sau sa nu faca parte, sa se retraga sau nu dintr-o organizatie sindicala.
Dar ca orice principiu are si ceva exceptii:
Persoanele care detin functii de conducere, functii de demnitate publica, conform legii, magistratii, personalul militar din aparatul Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei, Serviciului Român de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si din unitatile aflate în subordinea acestora nu pot constitui organizatii sindicale. (art 4 din Legea sindicatelor 54/2003)
Sigur ca aici se poate naste o intreaga discutie intre "a constitui" si " a adera la".
Evident, mi se pare firesc ca angajatorul sa nu faca parte din organizatia sindicala, ci din asociatia patronala.