avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare de invaliditate

Am un salariat bolnav de neoplasm pulmonar operat care,in prezent face tratament
cu citostatice in ambulatoriu.Ar dori sa se pensioneze de invaliditate insa,in ultimul an,are numai 30 de zile de concediu medical !Ar fi oare posibil acest lucru?Personal
cred ca NU.Rog un sfat/Parere.Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: acasa@moucha.org , utilizator 19:05, 30 Martie 2010
Potrivit art. 53 din Legea 19/2000 au dreptul la pensie de invaliditate cei care isi pierd capacitatea de munca datorita bolilor obisnuite sau tuberculozei, iar pentru a fi pensionat de ivaliditate trebuie incadrat intr-un grad de invaliditate prin decizia medicului specialist expert al asigurarilor sociale.Faceti cerere in acest sens care trebuie solutionata in 30 de zile
Multumesc pentru raspuns.
O persoana cu aceasta afectiune poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de varsta si de stagiul realizat. Numarul de zile de concediu medical nu are nicio legatura, medicul poate propune pensionarea din primele zile de concediu in cazul afectiunilor medicale fara potential recuperator.

ART. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.
Multumesc din nou si pentru cel de-al doilea sfat.Acum sunt complet lamurit si voi
sti,la randul meu,sa-mi sfatuiesc colegul asupra pasilor pe care trebuie sa-i parcurga,impreuna cu noi,colegii sai,bine inteles.V.A.Moucha

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare de boala floryn_artistul floryn_artistul daca sunt bolnav de TBC si sunt in concediu medical de 285 de zile pot sa ma pensiones pe caz de boala?..am varsta de 43 de ani si o vechime in munca de 24 de ... (vezi toată discuția)
Pensionare tbc Donic Donic Am varsta de 40 de ani, dintre care 20 de ani vechime neintrerupta. Anul trecut am fost depistat cu TBC. In luna iunie fac 180 de zile de concediu medical. ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala liviu-george liviu-george In ultimile trei luni am fost depistat cu cancer la ganglionii inghinali si am fost nevoit a face doua operatii pentru eliminarea acestora , urmate de ... (vezi toată discuția)