avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de serviciu (justitie)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de serviciu (justitie)

Pot beneficia de pensia de serviciu in cazul unei vechimi in justitie (personal auxiliar) de 23 de ani, dar fara a iesi la pensie din justitie (din motive neimputabile)? Care ar fi modalitatea de a intra in posesia acestei pensii?
Cel mai recent răspuns: Adelaida27 , utilizator 22:52, 29 Martie 2010
Poate nu am reusit sa expun corect situatia. Eu sunt pensionata de mai multi ani. In momentul in care a aparut legea, am facut cerere la tribunal in vederea obtinerii adeverintei. Nu am primit nici un raspuns oficial, desi telefonic am vb cu doamna de la resurse umane si mi-a spus ca are cererea mea. Nu am primit raspuns nici ca am dreptul sa beneficiez de aceasta pensie de serviciu, nici ca nu il am. Conditiile sunt cele de mai sus, iar baza mea este Ordonanta 100/2007. M-am adresat instantei insa timpul scurs de la iesirea mea din sistem mi-a cam "ruginit" cunostintele juridice astfel ca solutia a sunat cam asa: "Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului TN, astfel cum a fost precizată, ca nefondată". In instanta mi s-a spus ca nu am cerut ce trebuia. Am postat pe forum in ideea ca este cineva aici care sa imi infirme sau confirme ca am totusi dreptul sa cer aceasta pensie.
Haideti sa o iau punctual.
Primul mesaj:
Pot beneficia de pensia de serviciu in cazul unei vechimi in justitie (personal auxiliar) de 23 de ani, dar fara a iesi la pensie din justitie (din motive neimputabile)? Care ar fi modalitatea de a intra in posesia acestei pensii?

Puteti beneficia de pensie de serviciu in conditiile art. 68 din Legea nr. 567/2004, daca aveti minim 20 de ani ca personal auxiliar de justitie. Intai vi se stabileste pensia de serviciu si apoi vi se pune in plata. Dupa aceea, se actualizeaza si / sau recalculeaza pensia de serviciu, dupa caz.

Dupa aceea ati scris ca sunteti pensionata de mai multi ani, de unde am dedus ca vi s-a stabilit pensia de serviciu. Beneficiati sau nu de pensie de serviciu? Daca nu, sunteti pensionata in baza Legii nr. 19/2000 sau a Legii nr. 3/1977? Daca da, este pusa sau nu in plata pensia de serviciu?

Actualizarea sau recalcularea unei pensii de serviciu nu se pot face decat dupa ce vi s-a stabilit pensia de serviciu. Ati solicitat adeverinta-tip, anexa a HG nr. 290/2004 pentru aprobarea aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea?
Nu beneficiez de pensie de serviciu. Am pensie obisnuita in baza legii 19/2000. In nici un caz nu este pusa in plata pensia de serviciu, deci nu cer recalculare pensiei de serviciu ci doar obtinerea ei. Eu asta ma chinui acum sa obtin dar ma lovesc de ziduri.
Ma gandesc ca nu am interpretat eu bine legea si faptul ca nu am iesit din justitie la pensie cumulat cu faptul ca nu am decat 23 de ani vechime in sistem m-ar impiedica sa obtin aceasta pensie.
Adelaida27 a scris:
Un consilier juridic mi-a spus ca regula in acest caz este sa obtin adeverinta de vechime de la tribunalul unde am activat si ca pot trimite aceasta adeverinta la casa de pensii pentru recalculare.

M-am gandit, citind aceasta fraza, ca ati discutat cu un jurist care face diferenta intre stabilirea si recalcularea pensiilor de serviciu. N-aveam niciun motiv sa cred altceva.

Acum totul este cat se poate de clar. Ati iesit la pensie conform Legii nr. 19/2000 si, ulterior, a aparut Legea nr. 567/2004. Asa cum am scris in mesajul anterior, aveti o vechime suficienta ca personal auxiliar de justitie pentru a beneficia de pensie de serviciu.

Trebuie ca fostul angajator sa emita adeverinta-tip prevazuta in anexa 2 la HG nr. 290/2005. Puteti beneficia de pensie de serviciu numai daca indepliniti, cumulativ, conditiile prevazute la art. 4, lit. c) din HG nr. 290/2005.

Art. 4 - HG nr. 290/2005
Beneficiaza de pensie de serviciu urmatoarele persoane:
(...)
c) pensionate anterior datei de 1 ianuarie 2005, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt beneficiare ale pensiei pentru limita de varsta, au o vechime în functie de cel putin 20 de ani şi la data pensionarii aveau calitatea de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti şi al parchetelor de pe langa acestea.
Va multumesc mult pentru interes si pentru ajutor.
Chiar daca am vechimea, nu indeplinesc conditia de a fi iesit la pensie avand calitatea de personal auxiliar de specialitate...
Inca o data multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help ! veritas veritas Va rog sa imi spuneti daca legea 567/2004 a suferit modificari pana la data actuala. Daca da, imi poate oferii cineva varianta modificata? Multumesc (vezi toată discuția)
Legislatie pensii Dora N Dora N Doresc să aflu care este legea care stabilește faptul că unui pensionar nu i se poate micșora pensia, dacă se află în plată, la o recalculare a ... (vezi toată discuția)
Respingere decizie de pensionare. ajutor va rog! vladuadi vladuadi Buna ziua. O cunostinta de-a mea in varsta de 60 de ani a fost executor judecatoresc timp de 33 de ani. In luna mai a anului curent a depus cerere de acordare ... (vezi toată discuția)