avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - vatamare corporala

Buna ziua,

In urma cu aproximativ 9 luni am fost implicat intr-un accident rutier, am lovit un pieton care trecea neregulamentar strada.
Intre timp victima a iesit din spital, a primit 55 zile de ingrijiri medicale, nu ne-am inteles a cerut o suma mare de bani de care nu dispuneam si nici nu dispun, s-au efectuat expertizele auto (expertul politiei si expert observator angajat de mine), problema este ca expertizele se bat cap in cap, expertul politiei neluand in calcul declaratia depusa de mine nici la expertiza initiala, nici la obiectiunile depuse de mine si formulate avocat.
As avea 2 intrebari:

1. Se poate "invalida" (pe baza de probe) expertiza expertului ales de politie? Ideea este ca din cat ne-a zis comisarul care instrumenteaza cazul urmatoarea expertiza trebuie facuta la un institut din Bucuresti (INEI sau ceva de genul) si trebuie sa suport costul, care poate fi destul de piperat si nu pot spune ca dispun de acesti bani. Mai concret, exista posibilitatea de a cere o contraexpertiza fara sa o platesc? Imi puteti spune la cat se ridica o expertiza la INEI (sau cum se numeste institutul) ?

2. Victima a fost transportata la un spital din localitate unde NU i-s-au prelevat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei (victima iesise din bar, personalul de pe ambulanta a afirmat ca mirosea puternic a alcool, dar nu vor sa depuna marturie in acest sens). La aproximativ 4 ore de la accident victima a ajuns la un spital din Bucuresti din cauza complicatiilor, intrebarea mea este: Pot formula o adresa (eu, avocatul, politia/parchetul la cererea noastra) catre spitalul respectiv pentru a cere fisele de intrenare, tratament, etc ale victimei, unele medicamente se administreaza exclusiv victimelor in stare de ebrietate si astfel pot dovedi ca se afla in stare de ebrietate la momentul producerii accidentului? A doua intrebare ar fi, cat de mult ma ajuta daca dovedesc ca victima era in stare de ebrietate?

Cunosc consecintele unui proces, culpa comuna, 1 an fara permis si maxim 1 an cu suspendare (cam atat am inteles ca da instanta), problema mea este ca de 9 luni se duce un razboi al nervilor pe care incet-incet simt ca-l pierd, nu ma pot concetra la munca, imi afecteaza viata de familie, viata sociala si vreau sa termin cu toata tarasenia.
Va multumesc pentru raspunsuri si-mi cer scuze daca am scris prea mult, simteam nevoia sa ma descarc.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
exxelar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:08, 31 Martie 2010
Daca noua expertiza are argumente stiintifice care sa probeze o alta situatie decat cea a expertului numit de politie, acesta poate fi luat in considerare de organele judiciare in dauna primei expertize.
INEC Institutul National de Expertize Criminalistice (mai exact prima expertiza se solicita la Laborator -LIEC ) efectueaza expertize de trafic rutier la un un cost de 800 lei pt. cel mult 3 intrebari si suplimentar cate 10% pentru fiecare intrebare in plus, dar datorita solicitarilor timpul de efectuare a expertizei este de cca. 2 ani (www.inec.ro)
Nu este obligatoriu sa achitati dvs expertiza, acesta va fi achitata din fondurile MAI in situatia in care spuneti ca nu puteti achita, dar cum suntem in criza si nu sunt bani, acesta va fi un alt motiv sa se taraganeze cauza.
Este posibil ca o eventuala alcoolemie a victimei (daca acesta este mare) sa insfluenteze rezultatul expertizei, dar asta depinde si de alti factori care trebui avuti in vedere cu privire la locul impactului, viteza si directia de mers, distanta parcursa de pieton, etc.
Avocatul dvs poate cere ca politia sa solicite de la spital documentele invocate.
Va trebuie multa rabdare pentru ca este un razboi de durata. Nu ati ajuns nici macar sa fiti trimis in judecata, iar daca urmatoarea expertiza se va face la LIEC va trece cel putin doi ani pana sa ajungeti in instanta pentru a va judeca.
Succes !
1.Orice solicitare din partea dvs.implica si achitarea ei,adica ma refer la efectuarea unui nou raport de expertiza tehnica auto ci nu o contraexpertiza.Daca solicitati o expertiza tehnica la INEC dureaza cel putin 2 ani si daca nu o achitati ancheta stagneaza si nu cred ca asta vreti.Tot ceea ce puteti face este sa depuneti obiectiuni la acel raport de expertiza iar politistul trebuie sa se pronunte printr-o ordonanta de admitere sau respingere a solicitarilor dvs.
2.Victimei daca este pieton sau pasager auto ,de cele mai multe ori,nu i se recolteaza probe biologice.Pietonul are voie sa fie sub influenta alcoolului.
Dvs.va puteti verifica daca aveti o parte din vina in producerea accidentului prin simplul fapt daca aveti permisul de conducere retinut.
Daca expertiza efectuata de catre expertul desemnat de politie nu este completa (nu a tratat toate aspectele solicitate in obiective, au aparut elemente noi care influenteaza concluziile expertizei) se poate solicita efectuarea unui supliment de expertiza..
Daca respectiva expertiza contine erori de orice natura formulati obiectiuni bine argumentate si solicitati efectuarea unei noi expertize. In formularea obiectiunilor apelati la serviciile expertului parte care a participat la efectuarea expertizei. Nu este obligatoriu ca noua expertiza sa fie efectuata la Institutul National de Expertize Criminalistice. Este recomandabil sa nu fie efectuata acolo.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza? crissandra75 crissandra75 Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima - respingere solicitare contraexpertiza, mijloace legale de obtinere alexadana alexadana Buna seara.Ma numesc Dana si va rog sa imi raspundeti la citeva intrebari,dupa ce o sa va descriu ce s-a intimplat.In seara zilei de 31.08.2012 in jurul orei ... (vezi toată discuția)