avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act aditional contract vanz-cumparare cu procente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act aditional contract vanz-cumparare cu procente

Buna ziua! Am cumparat un teren in 2006, sotul meu (cu care am facut cununia in acel an) neparticipand cu nimic. Se poate face acum un act aditional in care sa se mentioneze procentajul 95% pt mine si 5% pt sot?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 20:23, 30 Martie 2010
se poate face, dar trebuie sa fie si el de acord...;) Din punct de vedere legal, bunurile obtinute in timpul casatoriei (dupa data incheierii casatoriei) sunt bunuri comune si valoarea acestora se imparte (in caz de divort) in jumatate, 50 la 50...:yes:
terenul l-ati cumparat inainte de incheierea casatoriei?
in contractul de vanzare cumparare sunt precizate cotele?
Daca bunul a fost cumparat inainte de casatorie, atunci acesta este bunul dvs propriu.
Daca bunul a fost cumparat in timpul casatoriei, atunci este considerat bun comun, cu prezumtia legala de pariticipare a fiecarui sot cu 50%.
Daca doriti acum sa vindeti/cedati sau orice alt mod de a transfera o parte din bunul dvs propriu catre alta persoana, fie ea si sotul dvs, puteti sa o faceti, avand in vedere ca este bun propriu.
Dar daca sotul dvs dobandeste fie si 5% din bunul dvs propriu, jumatate din acest 5%, va fi considerat tot al dvs, ca fiind jumatate din bunul comun adus de sotul dvs. ;)
...e nula absolut orice conventie intre soti pt stabilirea unor cote din bunurile comune...
Multumesc mult pt raspunsuri. Se pare ca trebuia sa spun mai multe. Incerc acum sa explic mai bine: Am avut banii inainte de a-l cunoaste pe sotul meu, nu pot sa demonstrez asta pt ca nu i-am avut la banca, i-am avut la 'saltea' in euro. Actele pt terenul respectiv (cadastru, intabulare) au durat mai mult decat ar fii trebuit, eu intre timp am ramas gravida si am vrut sa ne cununam inainte de a naste, de aceea actul de vanzare cumparare pt teren s-a facut dupa casatorie. In contract nu sunt precizate cotele, este pe numele meu dar este precizat ca sunt casatorita. Acum as vrea sa specific aceste cote, cu toate ca sotul meu nu a contribuit cu nimic. Eu nu consider acest teren bun comun pt ca nu a contribuit cu nimic la cumpararea lui, din pacate actele s-au facut dupa casatorie. multumesc

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)