avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act aditional contract vanz-cumparare cu procente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act aditional contract vanz-cumparare cu procente

Buna ziua! Am cumparat un teren in 2006, sotul meu (cu care am facut cununia in acel an) neparticipand cu nimic. Se poate face acum un act aditional in care sa se mentioneze procentajul 95% pt mine si 5% pt sot?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 20:23, 30 Martie 2010
...daca sotul recunoaste ca banii cu care ati cumparat sunt dinainte de casat atunci bunul e numai al dvs si puteti solicita notarea in cf a acestui lucru...proprietar x, casatorit, bun propriu art 31 lit f c familie...
Multumesc, dar nu prea pricep ce inseamna: 'Art. 31
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare'. Daca fac actul aditional la notar nu este valabil?Sau nu se poate face asa ceva?
...pai e simplu...banii fiind doar ai dvs si bunul in care trec e tot numai al dvs chiar daca erati casatorita insa aveti nevoie de declaratia sotului care sa recunoasca acest lucru...deci cote nu puteti stabili insa puteti stabili calitatea de bun propriu si nu prin act aditional ci prin declaratie...mergeti la notariatul care v-a autentificat initial contractul...
Orice instanta pe lumea aceasta va pleca de la premisa ca bunul, care a fost cumparat in timpul casatoriei (nu are nici un fel de importanta daca a trecut 1 zi sau 100 de ani de la incheierea casatoriei), este bun comun.
Din momentul casatoriei orice bun dobandit in timpul casatoriei este prezumat ca dobandit in cote egale: jumate-jumate.
Nici un fel de conventie contrara celor de mai sus la bunurile dobandite este NULA.
Dupa un eventual divort, la partaj se poate atribui bunul in proprietatea unui sot urmand ca celuilalt sa ii revina o sulta in functie de contributia pe care a avut-o la momentul dobandirii.
Dar, pentru a face acum o conventie in care sa specificati ca dvs (desi casatorita) aveti 95%, iar sotul dvs are 5%, este deja o caleeee lungaaaaa :stunned:
ORICINE poate ataca aceasta conventie !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)