avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere disciplinara dispusa de catre instanta de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere disciplinara dispusa de catre instanta de judecata

Buna ziua.

Ma confrunt cu o speta mai inedita.
Am desfacut disciplinar cim-ul unui salariat. Acesta a contestat decizia de desfacere si a solicitat reintegrarea. Instanta de fond a admis contestatia, a dispus reintegrarea si plata salariilor dar a si inlocuit sanctiunea desfacerii disciplinare cu suspendarea cim pentru 10 zile.

Avand in vedere ca hotararile date in litigiile de munca sunt executorii, m-am conformat, l-am reintegrat, i-am dat banii si i-am aplicat sanctiunea data de instanta, aceea a suspendarii cim pentru 10 zile.
De asemenea, am formulat recurs, prin care am solicitat sa se caseze sentinta de fond, sa se respinga contestatia salariatului si sa se mentina ca legala si temeinica decizia de desfacere a cim. Am castigat in recurs. Salariatul a formulat si revizuire, pe care a pierdut-o, ramanand astfel irevocabila decizia Curtii de Apel.

Intrebarea mea acum este: cum se va face desfacerea cim acum? Trebuie facuta o noua decizie de desfacere disciplinara, in care sa se mentioneze decizia Curtii de Apel? Sau prima decizie de desfacere, cea contestata, va ramane valabila, atata timp cat prin decizia curtii a fost constatata legalitatea si temeinicia ei?

Iar banii dati salariatului, in urma sentintei de la fond, pot fi recuperati pe cale de actiune separata?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 29 Martie 2010
1. Decizia anterioara de desfacere disciplinara a CIM ramane valabila, fiind considerata legala de instanta de recurs printr-o hotarare definitiva si irevocabila.
2. Plata, ulterioara sentintei de fond (executorii de drept), a salariilor este normal sa o fi facut, in temeiul prevederilor art.278 alin.1 pct.1 C.pr.civ.
3. In urma hotararii definitive puteti cere returnarea numai a acelor sume pentru care angajatul dvs. nu a lucrat efectiv. Indiferent de hotararea definitiva nu puteti cere restituirea sumelor pentru care angajatul a prestat munca. (Cf. prevederilor Codului Muncii).
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Asa gandisem si eu, ca ramane valabila prima decizie, acum sa speram ca si cei de la ITM vor intelege situatia.

In ceea ce priveste banii pe care i-am platit salariatului, au fost pentru perioada dintre desfacerea disciplinara si reintegrare si da, numai pe aceia ii voi cere.
Va trebui sa fac actiune separata pentru recuperarea banilor, pentru ca nu am cum altfel. Se poate face tot pe dreptul muncii, ca actiune in raspundere patrimoniala, ca sa nu mai timbrez la valoare?

Multumesc.
Rara speta, intr-adevar! Felicitari pentru succesul rar printre angajatori.

Consider ca trebuie pastrata prima decizie de concediere. Pentru inregistrarea la ITM ar trebui facute unele explicatii, cu mersul litigiului.
Am avut si eu situatii mai incurcate de inregistrat la ei si, cu note de inaintare si cu discutii cu Oficiul lor juridic, au priceput pana la urma.

Despre recuperarea banilor, zic ca poate fi facuta pe cale separata, unde se pot obtine banii platiti pentru perioada inainte de solutia din fond, dar nu si cei platiti dupa reintegrare (acestia sunt datorati, chiar platiti intr-un contract nul).
Puteti incerca pe rasp. patrimoniala, dar eu zic ca de fapt se timbreaza.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
smeagull, utilizator
Multumesc pentru felicitari :)

Ma gandeam ca la ITM sa atasez copii de pe toate sentintele, si cea din fond si cea din recurs eventual si dupa cea din revizuire, ca sa inteleaga motivul pentru care se revine la acea decizie si o nota sau un memoriu explicativ.

Multumesc mult pentru raspuns.
Nu cred ca puteti invoca raspunderea patrimoniala a angajatului (cred ca va veti lovi de invocarea unei (sau mai multor :D ) exceptii de catre avocatul partii, deoarece raspunderea patrimoniala presupune in mod obligatoriu existenta unei culpe a angajatului in crearea prejudiciului. Ori aici este vorba de sume platite, este drept nedatorat, ca urmare a unei hotarari de fond ce nu a ramas definitiva si a caror restituire o cereti. Culpa angajatului, ca element absolut necesar pentru existenta raspunderii nu cred ca va fi identificata si acceptata de catre instanta.
Oricum, succes!

Alte discuții în legătură

Sub sanctiunea nulitatii absolute ! florinsadova florinsadova Daca instanta a constatat nulitatea deciziei de desfacere a contractului de munca citez:Drept consecinta ,cum intimata nu a inscris pe decizia de sanctionare ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale si reintegrare la serviciu klaus_io klaus_io Buna ziua! Am fost angajata la o societate si timp de 5 luni nu mi-a mai dat salariu si dupa mi-a desfacut contractul de munca in februarie 2010. Am actionat ... (vezi toată discuția)
Punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii a_mira a_mira A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata ... (vezi toată discuția)