avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda furt

Buna ziua,

Cu 3 ani in urma am " reusit" sa ma pricopsesc cu o amenda pentru furt. Cazul a fost solutionat in sectia de politie, nu a ajuns mai departe la Tribunal, si m-am pricopsit cu amenda. Nu am platit-o pana acum si as vrea sa stiu daca aceasta este o " amenda penala", daca imi va aparea pe cazier sau ce probleme voi avea din cauza ei.
In speranta ca nu veti ocoli problema mea,
va multumesc,
Nicolae
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:26, 29 Martie 2010
Eu nu cred ca este vorba despre o amenda penala daca spuneti ca nu ati m ai ajuns la instanta. daca este doar o amenda administrativa n uva va parea in cazier.
Amenda penala, ca sanctiune de drept penal, poate fi stabilita numai de o instanta de judecata si aplicata numai dupa ramanerea definitiva a hotararii, in urma incheierii acestei faze (de judecata) a procesului penal.
Procurorul poate dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea administrativa si aplicarea unei amenzi administrative.
Politia, ca organ de cercetare penala, nu poate face niciunul din aceste acte procedurale. Poate insa face, in cadrul procesului penal, cercetarea penala si o propunere catre pocurorul de caz asupra inceperii sau neinceperii urmaririi penale, pe baza probelor din dosar.
De asemeni, politia poate constata chiar ea ca o anumita fapta nu constituie decat contraventie si poate aplica o amenda contraventionala (iar nu penala!) Pentru icadrarea faptei in categoria cantraventiilor sau a infractiunilor, un rol insemnat il are pericolul social al faptei, ca element constitutiv si trasatura esentiala atat a contraventiei cat si a infractiunii. Atfel, daca fapta savarsita (in inteles restrans, ca element material al laturii obiective a acesteia), este prevazuta atat de legea penala cat si de cea contraventionala, pericolul social este cel care delimiteaza incadrarea concreta a faptei intr-una din cele doua categorii.
In concluzie, daca ati fost amendat de politie este vorba de o amenda contraventionala. Exclud aici situatia in care ati fost judecat in lipsa si condamnat penal, ceea ce nu pare a fi posibil din ceea ce scrieti.
In ce priveste cazierul (dincolo de cele scrise aici), nimic altceva (decat o modica taxa/5 RON) nu va poate impiedica sa va scoateti unul.:D
Din precizarile dvs ,rezulta ca este vorba strict de amenda administrativa ,care nu se trece in cazierul judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi olga2011 olga2011 ce deosebire este intre amenda penala si una administrativa dac exista asa ceva >? multumesc (vezi toată discuția)
Aceeasi fapta, sanctionata de 2 ori???? niculaucarmen niculaucarmen este posibil ca o fapta sa fie sanctionata de 2 ori ( sanctiune pecuniara si sanctiune complementara) atat cu amenda cat si cu deschiderea unui dosar ... (vezi toată discuția)
Spalarea banilor marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt spalarea banilor (vezi toată discuția)