Amenda penala, ca sanctiune de drept penal, poate fi stabilita numai de o instanta de judecata si aplicata numai dupa ramanerea definitiva a hotararii, in urma incheierii acestei faze (de judecata) a procesului penal.
Procurorul poate dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea administrativa si aplicarea unei amenzi administrative.
Politia, ca organ de cercetare penala, nu poate face niciunul din aceste acte procedurale. Poate insa face, in cadrul procesului penal, cercetarea penala si o propunere catre pocurorul de caz asupra inceperii sau neinceperii urmaririi penale, pe baza probelor din dosar.
De asemeni, politia poate constata chiar ea ca o anumita fapta nu constituie decat contraventie si poate aplica o amenda contraventionala (iar nu penala!) Pentru icadrarea faptei in categoria cantraventiilor sau a infractiunilor, un rol insemnat il are pericolul social al faptei, ca element constitutiv si trasatura esentiala atat a contraventiei cat si a infractiunii. Atfel, daca fapta savarsita (in inteles restrans, ca element material al laturii obiective a acesteia), este prevazuta atat de legea penala cat si de cea contraventionala, pericolul social este cel care delimiteaza incadrarea concreta a faptei intr-una din cele doua categorii.
In concluzie, daca ati fost amendat de politie este vorba de o amenda contraventionala. Exclud aici situatia in care ati fost judecat in lipsa si condamnat penal, ceea ce nu pare a fi posibil din ceea ce scrieti.
In ce priveste cazierul (dincolo de cele scrise aici), nimic altceva (decat o modica taxa/5 RON) nu va poate impiedica sa va scoateti unul.:D