avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pt.lucru in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pt.lucru in strainatate

Fiind deja pensionar din 2006,am lucrat cu contract timp de doi ani(aprilie 2007-mai 2009) in Italia ,la FWI(Milano).
Ca urmare am primit CUD pentru cei doi ani ,din care reiese ca firma a platit contributia de asigurari sociale( deasemenea mi-a fost retinuta si mie o cota parte).
Intrebarea este :la recalcularea pensiei pentru aceasta perioada ,pensia actuala va creste?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:56, 2 Aprilie 2010
Bineinteles ca va creste dar veti completa formularele pe care vi le da casa de pensii. Dupa ce confirma institutia din Italia, corespondenta CNPAS, ca au fost achitate contributiile obligatorii, veti primi o noua decizie de pensie si drepturile recalculate. Procedura este una de durata.
Va multumesc pentru raspuns!
Intr-adevar e de durata,caci din 16 septembrie cand am depus actele ,nici pana acum nu am primit raspuns!
Simpatic!
Îi verificaţi pe cei de la pensii?=D>
Nu,dar realmente nu stiu ce sa mai cred!6 luni de asteptare si....nimic!:(
podaco a scris:
Dupa ce am completat toate formele necesare la Casa de pensii Prahova pentru recalcularea pensiei ,ca urmare a lucrului cu contract in Italia timp de doi ani,am primit raspunsul ca nu se recalculeaza nimc.Si aceasta deoarece cotizatia depusa de firma(FWI Milano) cat si de mine nu a fost depusa in Romania ci in Italia.
Mi s-a spus ca la implinirea varstei de 65 ani ar fi o posibilitate sa primesc ceva de la statul Italian,dar pana atunci zero( 0 ).
Este corect?

Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati topicurile pe aceeasi tema, nu sa deschideti altele noi. Multumesc!

In legatura cu intrebarile dvs.
Contributia de asigurari sociale platita in Italia sau in orice stat cu care Romania a incheiat acord bilateral nu are cum sa ajunga in Romania.

Potrivit art. 8 din Legea nr. 19/2000, al Regulamentului nr. 1.408/71/CEE si al Regulamentului nr. 574/72/CEE, perioadele in care ati platit contributii de asigurari sociale in Italia constituie stagiu de cotizare. Avand in vedere aceste acte normative, raspunsul casei de pensii este de neinteles pentru mine. Teoretic, trebuia sa vi se emita o decizie de pensie comunitara. Practic, pot exista date pe care nu le cunosc si care au indreptatit institutia sa procedeze asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara meri_tt meri_tt fiind in pensie anticipata cu penalizare in Romania,am lucrat in paralel in Italia cu contract de munca ca ingrijitor batran.Peste un an voi ajunge la limita ... (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in strainatate bioana70 bioana70 Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema :de 3 ani lucrez cu contract de munca in Italia in perioada lunilor de vara ,mai precis din aprilie pana in ... (vezi toată discuția)