avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare legata de testament, mostenire, etc.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare legata de testament, mostenire, etc.

Buna ziua

Am urmatoarea intrebare.
Sunt casatorita cu un cetatean strain (UE), casatoria a avut loc in tara respectiva. Impreuna avem un copil minor, nascut in RO iar sotul are un copil din prima casatorie, copilul este cetatean strain.
Impreuna am cumparat o proprietate aici in RO. De comun acord cu sotul am dori ca toate bunurile noastre viitoare sa-i revina copilului pe care il avem impreuna. In acest sens am fost la un cabinet notarial pentru a ne informa ce posibilitati exista. Acolo am fost sfatuiti sa facem si testament si donatie in favoarea copilului nostru. In acelasi timp ni s-a explicat si faptul ca atat testamentul cat si donatia pot fi atacate. Tot de la cabinet ni s-a spus ca exista posibilitatea ca in cazul copilului din casatoria anterioara a sotului(dat fiind faptul ca e cetatean strain) sa nu se aplice aceeasi lege din RO sau cel putin pentru bunurile dobandite in RO si anume in sensul ca s-ar putea sa nu beneficieze automat de bunurile noastre si ca s-ar putea sa se tina cont de legislatia din tara respectiva in cazul in care este diferita decat in RO. Stie cineva daca este adevarat si care ar fi situatia?
Si inca o intrebare, daca atat testamentul cat si donatia pot fi atacate mai are rost sa le facem? Exista totusi ceva avantaje?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 16:09, 30 Martie 2010
Este posibil ca legislatiile unor tari europene sa nu fie identice cu cea romana. Cu toate acestea majoritatea tarilor cu sisteme de drept latin (dar nu numai) prevad institutia rezervei succesorale, precum si pe cea a revocarii liberalitatilor excesive.
Ideal ar fi, daca nu mai este mult pana la varsta capacitatii de exercitiu a copilului, sa faceti un act de donatie a unei sume apropiate de acest pret copilului dvs. urmata de vanzarea imobilului catrea acesta, cu drept de uzufruct viager in favoarea dvs.
In ceea ce priveste vulnerabilitatea testamentului sau donatiei, aceasta vulnerabilitate relativa este dependenta in primul rand conform legislatiei romane, doar de cauzele de nulitate referitoare la incheierea valabila a actului (cauze concomitete cu momentul incheierii) sau de depasirea rezervei succesorale a mostenitorilor rezervatari (descendenti, ascendenti privilegiati, sotul supravietuitor).
Oricum, va sfatuiesc sa luati legatura si cu un avocat caruia sa-i prezentati situatia concreta.
Eu cred ca are rost.
Daca nu faceti nimic, poate vin ambii copii la mostenire.
Daca faceti un act, vine sigur cel de cetatenie romana, si nu se stie daca va avea un drept si celalalt, depinde cum ati spus de legislatia tarii din care provine.

Mai degraba il protejati pe copilul dvs. daca faceti actul.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Sa inteleg ca in situatia in care legislatia din tara respectiva este altfel decat cea din RO ar fi posibil ca primul copil al sotului sa nu fie direct mostenitor?
Chiar daca legislatia ar fi diferita, se va tine cont de legislatia din tara respectiva sau de legislatia din RO? Nu inteleg.
Ne-am gandit si la varianta cu vanzarea dar deoarece copilul nostru este inca minor si mai dureaza ceva timp pana la majorat, tot notarul ne-a spus ca ar putea fi o problema deoarece s-ar considera ca fiind minor copilul nu ar fi avut cum sa dispuna de suma de bani necesara cumpararii.
Daca mai aveti idei sau sfaturi va rog sa mi le spuneti.

Va multumesc
Sfatul meu deocamdata e sa ii faca tatal macar testament. Apoi, cu trecerea timpului si ajungerea copilului la majorat, faceti vanzare-cumparare.

Da, in alte tari dc exista un testament in favoarea unuia dintre copii, ceilalti se considera exheredati si nu mai vin la mostenire. In Romania se poate ataca un astfel de testament dc defunctul e cetatean roman, de catre copiii care nu primesc nimic. In alte tari nu.
Sotul inca nu este cetatean roman.

Alte discuții în legătură

Intrebare miha2 miha2 Buna ziua , Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Sunt casatorita si avem impreuna cu sotul 1 copil. Sotul are din prima casatorie 3 copii. De prima ... (vezi toată discuția)
Intrebare testament /mostenire,etc. alina240 alina240 Buna ziua As dori un sfat daca se poate. Mai intai am sa descriu putin situatia. Sunt casatorita si avem impreuna cu sotul un copil. Sotul mai are ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)