avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire si asupra primei de vacanta
Discuție deschisă în Executare silită

poprire si asupra primei de vacanta

Buna ziua .
As vrea sa stiu daca este corect sa se aplice poprire si asupra sumei reprezentand prima de vacanta .
Concret , in 9 martie 2010 , la virarea salariului aferent lunii februarie 2010 s-a virat si prima de vacanta aferenta anului 2010 . Poprirea (in baza incuviintarii executarii silite ) i s-a facut nu doar asupra salarului lunar net ci si asupra primei de vacanta , considerandu-se ca se calculeaza poprire asupra tuturor drepturilor de cheltuieli de personal castigate in acea luna "daca astea se platesc in acelasi timp cu salariul" . Astfel , am avut caz cand desi coleg avea poprire , i s-a virat salariul in data de 9 operandu-i-se poprirea iar in data de 20 (pentru ca nu au fost suficienti bani in data de 9 ) i s-a virat prima de vacanta fara sa se aplice proprirea asupra ei , "ca n-a fost platita odata cu salariul" . Mi se pare aberant .
Cerand ajutor "informational " unei cunostinte mi-a spus sa aduc in atentie celor de la salarizare prevederile art 409 din C.P.C "..... Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii."
Mi-au spus de la salarizare ca nu am dreptate .
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 21:12, 29 Martie 2010
Din pacate , prima de vacanta nu se incadreaza in cazurile limitativ prevazute de C.P.C. la art.409!B-)
Insa , intr-adevar , este aberant ca dvs sa vi se aplice poprirea pe toata suma iar colegului dvs numai pe salariul net!:D Asta ar insemna ca se aplica diferit legea in cazuri identice! Sa va explice asta cei de la salarizare!B-)
Ma scuzati dar prima de vacanta in cazul functionarului public cu statut special , nu este o indemnizatie cu destinatie specială stabilită conform legii respectiv art 34 (f) din Lg 293/2004 ?
Lega nr.293/2004 (fara ultim. modif.) Art. 34. - Functionarul public din sistemul administratiei penitenciare are dreptul la:
a) salariu lunar, compus din salariul de baza, indemnizatii, sporuri, precum si premii si prime, ale caror cuantumuri se stabilesc prin lege. Salariul de baza cuprinde salariul corespunzator functiei indeplinite, gradului profesional detinut, gradatiile, sporurile pentru misiune permanenta si, dupa caz, indemnizatia de conducere si salariul de merit;
b) ajutoare si alte drepturi banesti, ale caror cuantumuri se stabilesc prin lege;
c) uniforma si echipament specific, alocatii pentru hrana, asistenta medicala si psihologica, medicamente si proteze, in mod gratuit, stabilite prin hotarare a Guvernului;
d) locuinte de serviciu si de interventie, in conditiile legii;
e) concedii de odihna, concedii de studii, invoiri platite si concedii fara plata, in conditii stabilite prin hotarare a Guvernului;
f) o prima egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediu, pe langa indemnizatia de concediu;
g) concedii medicale, concedii de maternitate, pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani sau a copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani, precum si pentru alte situatii, in conditiile stabilite de lege;
h) bilete de odihna, tratament si recuperare, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului;
i) pensii, in conditii stabilite prin lege speciala;
j) indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau detasare, precum si decontarea cheltuielilor de cazare, in conditiile stabilite de lege;

Dupa cum observati, prima de vacanta astfel cum este definita de textul de lege mentionat de dvs., consider ca nu reprezinta "indemnizatie cu destinatie speciala, potrivit legii"...coroborat cu textul disp.art.409 (7) C.proc.civ.
Colegul Mihai are dreptate, din pacate pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire indemnizatie de handicap de pe card elizachichi elizachichi As dori va rog sa ma ajutati, mi-a fost poprit de pe contul de card indemnizatia de handicap, ce ar trebui sa fac pentru a o recupera, din cate stiu acest ... (vezi toată discuția)
Poprire salar si venit concediu de maternitate Nafets Nafets O persoana are poprire pe salar. Acea persoana intra acum in concediu de maternitate (cel de doi ani, nu stiu sigur daca se numeste concediu de maternitate dar ... (vezi toată discuția)
Poprire ContSters75210 ContSters75210 buna ziua ,va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:se poate pune poprire pe indemnizatia de crestere a copilului??problema mea este urmatoarea: in urma cu 3 ani ... (vezi toată discuția)