avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Competenta instantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Competenta instantei

Am si eu o intrebare, in cazul in care o cerere ptr somatie de plata a fost trimisa gresit judecatoriei si nu tribunalului, se poate ca la primu termen de judecata aceasta sa-si decline competenta fata de tribunal? Aici fiind vb despre o somatie de plata cu valoare de peste 1 miliard vechi, si introdusa gresit de catre unul dintre juristii mei mai novice in domeniu.
multumesc mult anticipat
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
cristianus, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:59, 30 Martie 2010
Da , se poate ca instanta sa constate ca nu este competenta si sa isi decline competenta in favoarea instantei competente sa solutioneze actiunea!B-)
Da
A trecut termenul de prescriptie? Ca altfel puteti sa renuntati la ea si sa nu mai pierdeti timp pana la termenul de judecata si sa introduceti alta!
Daca e somatie e urgenta, nu vreti sa stati sa se pronunte unii, sa redacteze, sa stea 5 zile de recurs, sa trimita apoi dosarul si tot un prim termen sa primeasca!
Daca datoria nu e mai veche de 3 ani azi, mai trimiteti o somatie, taxa de timbru nu-i capat de lume!
Chiar asa incompetenti nu sunt nici juristii mei, singura greseala a fost ca s-a trimis catre Judecatorie si nu catre Tribunal cum era normal pentru valori in comercial ce depasesc 1 miliar vechi. Si termenul de prescriptie nu a expirat...iar in 1 aprilie este primul termen, si se poate declina competenta acum. Important e ca la final sa se emita ordonanta de somatie de plata si sa am ce recupera din creanta ce-mi este datorita.... acum o luna 2 in plus nu voi muri. au de lucru juristii, asa invata si ei mai bine :-)))
multumesc mult ptr raspunsuri
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
cristianus, utilizator
Nu era vorba de incompetenta, cine a vorbit de asa ceva? Era vorba ca se intampla in practica sa vina vreun client cu vreo datorie veche de... 3 ani fara o saptamana! :D
Si daca depui in termen la instanta necompetenta, e cam aiurea sa depui alta actiune peste termen, sa astepti oricum dosarul initial fara de care nu poti trece peste prescriptie!
De aia am zis "daca datoria nu e mai veche de 3 ani azi", azi adica nu ieri cand o fi fost trimisa la judecatorie!
Nu stiam cand e termenul si tot... Va spun sincer, eu n-am asteptat niciodata, nici in alte domenii decat somatii de pata! As astepta numai daca ar fi taxa de timbru mare, atata tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 5/2001 emilius emilius am introdus o cerere de emitere somatie de plata pentru o suma de peste un miliard ... la judecatorie, din prostie, neatentie si graba. trebuia dsepusa la ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata - probleme ! stelutaalistar stelutaalistar As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie extinctiva tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua!Reclamanta a introdus gresit o cerere (pe OUG 119)la tribunalul Bucuresti in data de 01.06.2011.Am solicitat si mi s-a admis \"necompetenta ... (vezi toată discuția)