buna ziua
am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma luminati dvs
am mostenit impreuna cu fratele si mama mea o casa+teren aferent si un teren liber
casa+teren are 225 mp si terenul liber are 222.5mp,eu in urma succesiunii am dobandit 3/8,fratele meu 3/8 si mama 2/8
in casa stau acum mama si fratele meu,eu stau cu sotul,numai ca am cerut sa imi dfea si mie o camera pt a-mi deschide o afacere pt ca sotul este in somaj si nu en mai descurcam dar m-am lovit de amenintarile fratelui meu care nu este de acord sa intru deloc in casa
intrebarea mea pt a rezolva acest conflict, pt a nu incepe un proces si sa nu am castig :daca cer iesirea din indiviziune in instanta obtin o singura camera din fata sau mi se da o camera oarecare sau cine hotaraste asta?
si daca cer sa renunt la casa si sa iau eu terenul il pot obtine pe tot sau cat din terenul liber pot obtine?
ar trebui sa primesti o camera la intelegere intre parti, da canu sa te despagubeaca contravaloarea parti din casa care vi se cuvine in bani sau tren dupa cum ati mentionat ca doriti
cel mai bine ar fi sa va intelegeti cu rudele, daca sunt de acord sa va cedeze dvs partea lor din teren in schimbul cedarii cotei dvs din casa. dvs aveti 3/8 atat din casa cat si din teren, daca renuntati la casa fara ca ei sa renunte la teren, nu ii poate obliga nimeni sa renunte, nici chiar in instanta. la iesirea din indiviziune, daca partile nu se inteleg, nu e obligatoriu ca veti primi in instanta camera din fata sau partea de teren dintr-o anume pozitie. incercati sa gasiti o solutie pe cale amiabila.
Ceea ce trebuie sa intelegeti este ca dvs. mosteniti cota parte de 3/8 din intreaga masa succesorala, nu dintr-o camera anume sau un teren anume. Asadar, la prealabila intelegere cu rudele, mergeti la notar si, in baza certificatului de mostenitor, faceti un contract de partaj voluntar in care fiecare sa primeasca in lotul sau ceea ce ati stabilit verbal anterior. Mai simplu ar fi fost daca v-ati fi inteles din start, pentru ca notarul ar fi putut incheia un certificat de mostenire cu partaj voluntar (in cuprinsul aceluiasi act).
Asadar, puteti rezolva problema simplu si rapid doar prin mica intelegere cu rudele.
Succes!
Mostenire
Marin Dumitrascu
AMm o problema si nu stiu ce sa fac :In urma cu 12 ani mama mea a decedat lasand averea celor 9 urmasi . Problema e cum o impartim? proprietatea (o casa si ... (vezi toată discuția)