avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract de prestari servicii intre un srl si o ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract de prestari servicii intre un srl si o persoana fizica

Buna ziua,Am o intrebare, se poate sa inchei un contract de prestari servicii (drept de autor, executarea de materiale publicitare :cataloage, mostrare ETC.), cu o societate comerciala din domeniul textilelor decorative? Specific ca nu sunt o PFA.Daca se poate va rog sa imispuneti pasii care trebuie urmati, Trebuie sa inregistrez contractul la finante sau la itm?Se plateste doar impozit pe venit de 10% sau toate contributiile aferente unui Contract indiv. de munca, Eu sunt angajata la oalta societate une imi desfasor activitatea 8 H/zi,aceste materiale publicitare vreau sa le fac in timpul meu liber pentru a-mimari veniturile.Va multumesc pentru raspuns
cel mai bine e sa iti faci un PFA,vei plati 16% impozit anticipatpe venit,6,5% CASS dar faci o singura data declaratia 220 si nu mai ai treaba tot anul ,te costa in jur de 300 ron si cam o luna.ai si deduceri ,cum ar fi 1/3 din cheltuielile cu intretinerea,materiale folosite in procesul de productie,birotica,etc.
Nu as vrea sa ma complic cu PFA, pentru a face acest lucru am nevoie de cursuri de calificare in domeniu (ceea ce eu nu am),multe hartogarii si dureaza ceva . eu m-am gandit la un contract de prestari servicii pe o durata determinata, incheiat intre mine (ca angajat )si SC si inregistrat la finante.Daca se poate asa ceva?
Veniturile reprezentând drepturi băneşti ale autorului unei realizări tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, de aceea trebuie sa va inregistrati ca si PFA.
Impozitul pe care trebuie sa-l platiti pentru astfel de activitati este de 16% si nu 10%.
Pe langa acest impozit veti mai plati 5,5% din venitul net obtinut, reprezentand contributia la fondul de sanatate.
Deoarece sunteti si salariata cu CIM la o alta societate comerciala, nu sunteti obligata la plata contributiei pentru asigurari sociale.

edit: cine v-a zis ca trebuie cursuri de calificare in domeniu?
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
jester, utilizator
maria-crina a scris:

Nu as vrea sa ma complic cu PFA, pentru a face acest lucru am nevoie de cursuri de calificare in domeniu (ceea ce eu nu am),multe hartogarii si dureaza ceva . eu m-am gandit la un contract de prestari servicii pe o durata determinata, incheiat intre mine (ca angajat )si SC si inregistrat la finante.Daca se poate asa ceva?


Da, se poate.
Se incheie intre angajator si persoana fizica o Conventie civila. Pentru veniturile din conventie civila se plateste 5.5 % contributie la sanatate, declararea la Casa de sanatate cat si plata contributiei cad in sarcina dvs.
Cat priveste relatia cu Administratia Financiara aveti doua variante:
- prevedeti in contract retinerea de catre angajator a unui impozit de 16 %, in acesta situatie nu mai aveti nimic de declarat sau de platit la fisc
sau
- prevedeti in contract retinerea de catre angajator a unui impozit de 10 %, in acesta situatie dvs trebuie sa faceti o declaratie anuala la Administratia Financiara si sa platiti diferenta pana la 16 % .
Succes!
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
Oranina Dumitru, Contabil
nu sunt de acord cu conventia civila in acest caz.
conventiile civile sunt permise de regula numai pentru activitati prevazute expres de legi speciale, dar aici ne poate lamuri un coleg jurist.
daca totusi se incheie o conventie civila, atunci fiind si salariata, nu se va mai plati nici macar contributia de sanatate, conventiile civile fiind inglobate la art. 257, alin 1, litera f) din legea sanatatii, categorie pentru care plata contributiei s-ar efectua (daca nu ar fi si salariata) pana pe 25 ianuarie a anului urmator.

Alte discuții în legătură

Motive de recurs - hotarare neintemeiata. neaplicarea cass veniturilor din contracte civile realizate de angajati in 2011. Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Va rog sa supunem dezbaterii motivele de recurs si speta, in fapt si in drept. S-a formulat CONTESTATIE IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV impotriva unei ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributie fond sanatate nicuteris nicuteris In situatia in care un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata desfasoara si o activitate de agent de asigurari in baza unui contract de ... (vezi toată discuția)