avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala- dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala- dosar penal

`Seara buna!
Am nevoie de cateva raspunsuri, daca e cu putinta.
Voi incerca sa fiu concis in exprimare. In momentul in care se depune o plangere penala pentru lovire, vatamare corporala, presupusului inculpat i se deschide automat un dosar penal, chiar daca acesta detine dovezi care ii probeaza nevinovatia? (eu sunt victima, am certificat medico-legal si martori care imi confirma statutul de parte agresata, insa agresorul meu sustine viceversa: pozeaza acum in victima si ameninta ca ma da in judecata pt lovire).
In curand trebuie sa pot indeplini urmatoarea conditie: "(candidatul) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea".
Capacitatea de a satisface cerinta sus-mentionata poate fi afectata acum de emiterea unei plangeri impotriva mea? Daca aceasta va fi emisa, voi fi considerat persoana 'in curs de urmarire penala ori de judecata pt savarsirea de infractiuni'?

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: gabrielle_a , utilizator 23:50, 30 Martie 2010
Stimate domn, una este plangerea penala si alta este calitatea de invinuit sau inculpat! La orice plangere penala se face un dosar penal , se administreaza probe , se audiaza martori , se fac cercetari si , daca se constata ca sunt intrunite elementele constitutive ale unor infractiuni , se face propunerea de incepere a urmaririi penale. Daca procurorul aproba inceperea urmaririi , atunci capatati calitatea de invinuit. Daca veti fi ulterior trimis in judecata prin rechizitoriul intocmit de procuror , atunci deveniti inculpat!
In orice caz, nu se considera ca sunteti recidivist decat daca ajungeti in fata instantei de judecata si sunteti condamnat! Ceea ce inseamna ...cale lunga!B-)
Ok, deci nu trebuie sa ma ingrijoreze si sa-mi afecteze planurile de viitor un eventual dosar penal, decat in momentul in care, in urma investigatiilor, s-ar dispune inceperea urmaririi penale. Fapt teoretic imposibil, adevarul fiind de partea mea.

Sincere multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Inceperea urmaririi penale - durata Just-drept Just-drept De la data de cand se dispune inceperea urmaririi penale si pana la data cand se trimite dosarul in judecata, cat timp dureaza? Prin ce proceduri trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala cleo23 cleo23 Buna ziua, O persoana asupra careia Parchetul s-a pronuntat pentru inceperea urmaririi penale pentru vatamare corporala si alte violente, in ce conditii poate ... (vezi toată discuția)