avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Acasă Subiect: gdpr
Subiect: gdpr
ACCES PREMIUM

Noul ghid european privind stabilirea cuantumului amenzilor în materia GDPR. Care sunt recomandările

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
18 Mai 2022 | 0 | 411 | Timp de citire: 4 min.

Cuantumul amenzilor date pentru încălcarea Regulamentului european pentru protecția datelor (GDPR) e destul de diferit de la un stat membru la altul, însă asta se explică și în contextul condițiilor socio-economice proprii fiecărui stat. Cuantumul amenzilor este, în concret, la discreția fiecărei autorități de supraveghere. Recent, avem un nou instrument la nivel european la care să ne raportăm pentru a ne ajuta să înțelegem cum ar trebui să se aplice amenzile. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP: Monitorizarea angajaților în sala de mese sau la locul de fumat, în scopul asigurării SSM, este excesivă

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
17 Mai 2022 | 0 | 3421 | Timp de citire: 2 min.

Monitorizarea video a salariaților în sala de mese și spațiile destinate fumatului în scopul de a asigura sănătatea și securitatea salariaților și securitatea bunurilor reprezintă o supraveghere excesivă, a stabilit Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), aplicând o amendă de 1.500 de euro unei companii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Imaginile de pe camerele de supraveghere și GDPR-ul: Se pot publica sau distribui? Ce spune ANSPDCP

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
16 Mai 2022 | 0 | 1221 | Timp de citire: 3 min.

Din momentul instalării unor camere video de supraveghere se ajunge nu doar la înregistrarea celor ce se petrec în perimetrul lor, ci și la surprinderea unor aspecte ce țin de viața privată a celor care trec prin raza de acțiune a camerelor. Cât timp imaginile sunt folosite doar în scopurile care au stat la baza instalării lor, respectiv surprinderea unui eventual furt sau încălcare a regulilor, nu există probleme. Probleme apar când acele imagini sunt folosite în alte scopuri, cum ar fi "punerea la zid" a unor persoane în mod public sau când persoanele care au acces la acele imagini le pun pe internet, în aceste cazuri putând apărea amenzi legate de nerespectarea GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Granturi pentru investiții: Înscrierile vor fi în iulie, iar regulile de accesare vor fi relansate în dezbatere

Alexandru Boiciuc în Finanțări
Redactor-șef, avocatnet.ro
16 Mai 2022 | 2 | 18800 | Timp de citire: 4 min.

După mai multe amânări ale finanțării, ghidul cu regulile pentru accesarea granturilor pentru investiții urmează să fie republicat în dezbatere, în iunie 2022, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar înscrierile urmează să se deruleze în iulie 2022, conform unui anunț recent al noului ministru de resort. Finanțarea este în pregătire de la finalul anului 2021, dar asta fără a lua în calcul că inițial se dorea acordată, sub umbrela altui cadru legal, încă din prima parte a anului 2021. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP obligă un angajator să-și instruiască salariații după ce imagini de pe camerele de supraveghere au ajuns pe Facebook

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
13 Mai 2022 | 0 | 4507 | Timp de citire: 2 min.

Pe lângă „clasicele” amenzi de câteva mii de euro pe care le dă Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în general pentru încălcarea GDPR, aceasta poate aplica entităților investigate și măsuri corective - un exemplu dintr-o investigație recent concluzionată vizează instruirea angajaților, responsabili în multe cazuri de încălcări flagrante ale regulamentului european. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Protecția consumatorului, extinsă și la anumite servicii digitale pentru care plătim cu datele noastre personale

Simona Voiculescu în Date personale & viața privată
Redactor-șef, avocatnet.ro
13 Mai 2022 | 0 | 498 | Timp de citire: 3 min.

Pentru servicii digitale pentru care plătim cu datele noastre personale, precum serviciile oferite de platformele de comunicare socială (WhatsApp, Facebook etc.), cele de e-mail sau de stocare în cloud, din 28 mai, protecția consumatorului urmează să fie extinsă printr-o ordonanță de urgență recent apărută. Practic, asta înseamnă o protecție oarecum similară celei de care beneficiem în raport de prestarea altor servicii sau furnizării anumitor produse. Citește articolul

ACCES PREMIUM
GDPR

Comunicările comerciale nesolicitate: Firmele nu pot utiliza numerele de telefon din bazele de date ca să deranjeze clienții care nu și-au dat acordul

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
3 Mai 2022 | 0 | 857 | Timp de citire: 4 min.

Contextul unei recente amenzi date de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne readuce în atenție subiectul comunicărilor comerciale - firmele care vor „să deranjeze” clienți sau potențiali clienți cu sms-uri despre produsele și serviciile oferite trebuie să aibă acordul acestora pentru respectivele comunicări, mai exact pentru folosirea numărului de telefon în scopuri de marketing direct/comunicare comercială. Citește articolul

ACCES GRATUIT

CJUE: Asociațiile de protecție a consumatorilor pot da în judecată operatorii de date pentru încălcări ale GDPR, fără mandat din partea consumatorilor

Lucia Tozaru în Date personale & viața privată
Redactor, avocatnet.ro
1 Mai 2022 | 0 | 677 | Timp de citire: 2 min.

O asociație de protecție a consumatorilor poate să dea în judecată un operator de date pentru încălcarea GDPR, fără a avea un mandat din partea consumatorilor, întrucât, a stabilit azi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), o reglementare națională care-i permite să facă asta nu se abate de la prevederile GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Impactul tehnologiilor emergente asupra datelor cu caracter personal și posibile soluții de reducere a riscurilor

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
29 Aprilie 2022 | 0 | 484 | Timp de citire: 7 min.

Evoluția tehnologiei a adus la lumină noi tehnici de prelucrare, partajare și stocare a datelor cu caracter personal, dar și noi amenințări sau dificultăți pentru utilizatorul final, inclusiv asupra abilității acestuia de a înțelege și controla felul în care datele sale sunt prelucrate. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Autoritățile de supraveghere europene au aplicat amenzi uriașe pentru gestionarea incorectă a datelor prin modulele cookie. Cum pot fi evitate?

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
19 Aprilie 2022 | 0 | 746 | Timp de citire: 5 min.

Utilizarea modulelor cookie a reprezentat în ultimele luni o temă majoră de discuție la nivel european în materia protecției datelor cu caracter personal. Am asistat la diferite decizii și luări de poziție din partea autorităților de supraveghere competente, numitorul comun fiind identificarea unor încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (“GDPR”) cu ocazia prelucrărilor de date cu caracter personal prin intermediul modulelor cookie. Citește articolul