avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Acasă Subiect: gdpr
Subiect: gdpr
ACCES GRATUIT

O bancă, amendată cu 20.000 euro deoarece datele de internet banking au ajuns la alte persoane, care au făcut plăți din conturi

avocatnet.ro în Date personale & viața privată
22 Noiembrie 2022 | 0 | 1389 | Timp de citire: 1 min.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat o amendă în cuantum de 20.000 de euro unei bănci care activează în România deoarece o serie de date ce permiteau folosirea serviciului de Internet Banking au fost oferite unor altor persoane decât cele care erau titulari de cont, iar în urma acestei încălcări a securității datelor s-au făcut plăți din acele conturi de către alte persoane. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Operatorii de date personale pot primi amenzi GDPR și dacă ignoră adresele ANSPDCP

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
18 Noiembrie 2022 | 0 | 724 | Timp de citire: 3 min.

Operatorii de date personale au obligația de a răspunde adreselor și solicitărilor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), iar cazurile destul de frecvente în care operatorii sunt sancționați vizează chiar necooperarea și ignorarea adreselor Autorității. Citește articolul

ACCES GRATUIT

O bancă din România, amendată cu 28.000 euro pentru mai multe încălcări ale GDPR, printre care și acordarea de credite unor persoane care nu le-au solicitat

Lucia Tozaru în Date personale & viața privată
Redactor, avocatnet.ro
17 Noiembrie 2022 | 0 | 1396 | Timp de citire: 2 min.

O bancă românească a fost amendată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu 28.000 euro pentru mai multe încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR). Deși faptele sancționate sunt grave, amenda cumulată este redusă datorită faptului că notificările privind încălcările GDPR au venit direct din partea băncii. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Amendă de 2.000 euro pentru Poșta Română, de la ANSPDCP, pentru pierderi de documente

Lucia Tozaru în Date personale & viața privată
Redactor, avocatnet.ro
8 Noiembrie 2022 | 0 | 1101 | Timp de citire: 1 min.

Poșta Română a fost amendată cu 2.000 euro de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) deoarece a pierdut o serie de documente ce conțineau date cu caracter personal. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Datele persoanelor care primesc colete cu plata ramburs vor ajunge la Fisc. Însă dreptul de a fi uitat e inaplicabil în acest caz

Alexandru Boiciuc în Date personale & viața privată
Redactor-șef, avocatnet.ro
15 Octombrie 2022 | 2 | 19472 | Timp de citire: 2 min.

În curând, informațiile legate de livrările de colete cu plata în sistem ramburs, trimise de comercianții online către clienți, vor ajunge lunar la Fisc. Și vor include și datele persoanelor fizice care primesc acele colete. În acest context, persoanele fizice trebuie să știe că vor cere degeaba Fiscului să le fie șterse datele, pentru că dreptul de a fi uitat, din Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), nu se aplică în această situație. Citește articolul

ACCES GRATUIT

O persoană fizică, amendată de ANSPDCP pentru divulgarea de date personale pe site-ul propriu

Simona Voiculescu în Date personale & viața privată
Redactor-șef, avocatnet.ro
4 Octombrie 2022 | 1 | 3320 | Timp de citire: 1 min.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat ca operator de date o persoană fizică ce deținea un site prin care s-au divulgat în mod neautorizat date personale ale aproape 400 de persoane. Practic, acesta e un exemplu recent care arată cum poate ajunge o persoană fizică să fie tratată ca operator de date și sancționată ca atare. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Acordarea fluturașului de salariu unui alt angajat decât cel vizat poate atrage o prelucrare nelegală a datelor personale

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
27 Septembrie 2022 | 0 | 1065 | Timp de citire: 1 min.

Una dintre obligațiile angajatorului prevăzute de Codul muncii este de a asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal ale salariaților, iar în această categorie intră și informațiile de natură salarială. În situația în care decide să ofere fluturașul de salariu unui alt angajat decât cel vizat, fără ca datele să poată rămâne confidențiale, angajatorul riscă ca acele date personale să fie prelucrate în mod defectuos. Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: Atacurile de tip ransomware pot aduce companiilor amenzi de mii de euro

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
22 Septembrie 2022 | 0 | 1107 | Timp de citire: 2 min.

O companie care a fost victima unui atac de tip ransomware ce a dus la pierderea integrității și disponibilității unor date personale a aproape 100 de angajați și colaboratori a fost amendată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Deși amenda aplicată acestui operator de date a fost de 5.000 euro, ea a vizat și o altă încălcare a securității din punct de vedere al GDPR, respectiv postarea pe un forum public a datele personale a peste 10.000 de clienți ai companiei. Citește articolul

ACCES PREMIUM

CJUE: Cu mici excepții, dreptul UE se opune unei păstrări generalizate și nediferențiate a datelor de transfer și a datelor de localizare

avocatnet.ro în GDPR & Protecția datelor personale
21 Septembrie 2022 | 0 | 564 | Timp de citire: 2 min.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) confirmă marți că dreptul UE se opune unei păstrări generalizate și nediferențiate a datelor de transfer și a datelor de localizare, cu excepția cazurilor de amenințare gravă pentru securitatea națională, în cauzele conexate SpaceNet și Telekom Deutschland. Pentru combaterea criminalității grave, statele membre pot totuși, cu respectarea strictă a principiului  proporționalității, să prevadă, printre altele, o păstrare direcționată și/sau rapidă a unor asemenea date, precum și o păstrare generalizată și nediferențiată a adreselor IP. Citește articolul

ACCES PREMIUM

GDPR: Amendă de 8.000 euro pentru divulgarea datelor a aproape 200.000 de persoane

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
9 Septembrie 2022 | 1 | 2383 | Timp de citire: 1 min.

Divulgarea neautorizată a unor date cu caracter personale a circa 200.000 de persoane fizice, printre care și copii ale cărților de identitate, date bancare, titluri de proprietate sau extrase de carte funciară, a fost descoperită de Autoritatea Națională pentru Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) la un site de imobiliare, fiind aplicată o amendă de 8.000 euro. Citește articolul