Chiar daca pare ilogic, creditele sau cardurile cu 0% dobanda nu inseamna ca sunt gratis. Chiar daca teoretic dobanda reprezinta principalul cost al unui imprumut, in ultima vreme ponderea acesteia in rata pe care trebuie sa o rambursam bancilor a devenit neglijenta sau chiar 0.
Autor Vasile COMAN
Motivul il constituie incercarea bancilor si a altor institutii de creditare nefinanciare de a-si atrage clientii, momindu-i cu iluzia ca nu ar avea nimic de platit pentru banii imprumutati. Tot mai multe astfel de promotii au aparut in ultima vreme, acestea vizand, in principal, categorii vulnerabile de clienti, precum cei cu venituri mici, pentru care esential este accesul la credit, sau cei cu venituri mai ridicate, pentru care conteaza mai mult moda si stilul de viata.
Sa luam ca exemplu cele mai agresive promotii, cele ale marilor lanturi de magazine care ofera diverse bunuri de folosinta indelungata, in general alectro-casnice, in mai multe rate, cu asa-zisa 0% dobanda. Intr-adevar, comerciantii, datorita unui volum mare de vanzari, pot oferi discount-uri sau plata produselor in mari multe rate, insa doar in cazul anumitor produse, mai precis cele cu un volum foarte mare de vanzari, sau cele pentru care se face promotie. Asadar, este vorba doar de un numar restrans de produse pentru care ar putea fi valabila respectiva dobanda 0. In cele mai multe cazuri insa, creditele fara dobanda ascund produse cu preturi mari si comisioanele ridicate. Astfel, produsele pe care le poti cumpara fara dobanda le platesti in realitate mai scump decat in alte magazine. In plus, va trebui sa scoti din buzunar si taxele pentru acordarea asa-zisului credit, pentru ca, de fapt, este vorba de un imprumut, chiar daca are 0% dobanda. Si, ca orice imprumut, are un cost ce trebuie recuperat de undeva.
La fel este cazul creditelor cu 0% dobanda in primele luni si a cardurilor de credit cu care poti plati in mai multe rate, tot fara dobanda. Si in aceste cazuri este vorba de niste promotii valabile doar pe o perioada scurta de timp, dupa care bancile vor aplica taxe suplimentare pentru a-si recupera pierderea. Este vorba, in primul rand, de comisioanele de administrare a unui credit sau card, care pot sa depaseasca chiar si valoarea ratei dobanzii. Comisioane ascunse pe care beneficiarul creditului le descopera, de cele mai multe ori, abia atunci cand primeste extrasul lunar de cont pentru plata ratei.
El va constata ca, dupa o perioda de cateva luni in care nu a platit dobanda, urmeaza ani sau chiar zeci de ani in care va trebui sa plateasca o dobanda mai mare decat in mod normal.
Si asta nu e totul. La comisioanele obsnuite de administrare a cardului se adauga alte taxe umflate, precum cele de retragere a banilor de la bancomat, ce pot depasi un procent din suma retrasa, sau penalitatile in cazul intarzierilor la plata ratelor. Cand vine vorba de penalitati, valoarea acestora poate atinge dublul sau chiar triplul dobanzii. In concluzie, atunci cand vine vorba de dobanzi 0, fiti siguri ca este vorba de o promotie, valabila doar pentru anumite produse, in general mai scumpe, pe o perioada limitata de timp (de exemplu in primele 3 luni), dupa care banca isi va recupera pierderea tot din banii nostri, taxandu-ne in exces in urmatoarele luni sau impunandu-ne taxe suplimentare.
Comentarii articol (3)