Destinatia finantarii atasate produsului
- overdraftul este o finantare cu destinatie neprecizata, care poate fi folosita atat pentru retrageri cash de la ATM sau de la banca, cat si pentru plata cumparaturilor direct in magazin;
- cardul de credit este un produs destinat aproape exclusiv cumparaturilor in magazin (bancile penalizand cu comisioane foarte ridicate retragerile de numerar de la ATM-uri).
Rata dobanzii
- in cazul cardului de credit (si doar pentru sumele cheltuite prin plata cu cardul la comercianti), beneficiati de o perioada de gratie intre 30 si 60 de zile, perioada in care nu trebuie sa platiti dobanda. Perioada de gratie este permanenta, adica dupa depunerea banilor inapoi pe card, ii puteti retrage din nou si beneficiati de aceeasi perioada de gratie.
- in cazul overdraftului pe cardul de debit, platiti dobanda din prima zi a retragerii banilor.
Ratele dobanzilor sunt relativ similare in cazul ambelor produse, insa difera de la banca la banca.
Comisioanele
- 0% pentru ambele produse in cazul cumparaturilor direct la comercianti ;
- minim 1% pentru cardurile de credit in cazul retragerilor de la ATM. In cazul overdraftului comisionele sunt mult mai mici si nu depasesc 0,5%, insa la unele banci sunt chiar 0%.
Pe de alta parte, comisioanele de mentenanta anuala sunt mult mai mari in cazul cardurilor de credit.
Comisioanele anuale sunt aproape de 0 pentru cardurile de debit (sau in cel mai rau caz sunt incluse in comisioanele pe care bancile le percep pentru gestiunea contului curent).
Cititi articolul integral si aflati cum este recomandat sa folositi cardul de credit si overdraftul din Revista de Contabilitate AvocatNet.ro – numarul din septemebrie, disponibila in Magazinul AvocatNet.ro, aici.