Dobanzi cat mai mici, de 4-5 la suta, ba chiar si dobanda 0 in primele luni, numai sa vii la noi sa-ti dam credit. Pentru ca vom avea grija ca ulterior sa ne recuperam pierderea cu varf si-ndesat. Cam asa par a gandi multe dintre bancile romanesti, in cautarea disperata dupa cat mai multi clienti. Pentru ca, dupa cum e si firesc, dobanzile mici din reclame si promotii sunt destinate exclusiv pentru atragerea clientilor.
Respectivele dobanzi sunt valabile fie doar in anumite conditii, pentru credite pe perioade scurte sau cu avans mare, fie se majoreaza substantial dupa contractarea creditului, fie sunt impaiate cu comisioane mari sau multe, echivalentul a catorva puncte bune de dobanda.
Sa vedem asadar cum ne pacalesc bancile atunci cand contractam un credit.
Cea mai frecventa stratagema, valabila in majoritatea cazurilor, este cea a majorarii dobanzii dupa obtinerea imprumutului. Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile acorda credite de consum noi cu o dobanda medie de 12,27% la lei, in timp ce dobanda la creditele mai vechi este cu peste doua procente mai mare, respectiv 14,8%. In cazul creditelor pentru locuinte, situatia este asemanatoare: 8% dobanda la creditele noi si 10,7% in cazul celor vechi.
Tot mai multe banci au adoptat in ultima vreme tactica dobanzilor fixe in primele luni sau in primii ani de creditare, iar ulterior dobanzile devin variabile, banca urmand sa le fixeze in functie de propria politica si de dobanzile de pe piata bancara. In aceste cazuri, dobanda fixa initiala este cu doua sau chiar trei puncte mai mica decat ulterior, fapt care ar putea sa provoace un soc financiar beneficiarului de credit, mai ales in cazul unui credit cu o valoare mare. Iata de ce trebuie sa va informati cu privire la valoarea dobanzii si a ratei pe care urmeaza sa o platiti dupa perioada de dobanda fixa.
O alta stratagema adoptata recent de banci este aceea de a scadea sau chiar de a elimina dobanda la contractarea creditului, in primele luni sau primii ani de rambursare a creditului. Este vorba de asa-numita perioada de gratie, in care clientul este scutit de plata dobanzii sau de plata celorlalte costuri ale creditului. Si in acest caz trebuie sa vedeti care va fi rata creditului dupa perioada de gratie, intrucat banca va trebui sa-si recupereze pierderea si mai mult ca sigur va compensa printr-o dobanda sau comisioane mai mari decat cele medii.
La BRD, dobanda mica doar in anumite conditii
Imaginatia bancilor nu are limite. In aceasta perioada, una dintre banci, BRD, isi promoveaza un credit imobiliar cu o dobanda de 5,75%, uitand sa precizeze ca respectiva dobanda este valabila numai in anumite conditii, mai precis in cazul unui avans mare si pe o perioada mai scurta de creditare decat cea standard.
Alte banci au gasit solutii extrem de ingenioase pentru a atrage clientii. Promoveaza agresiv dobanzi extrem de mici, mult mai mici decat cele ale majoritatii bancilor, insa costul final al creditului, mai precis rata totala de plata este mai mare decat in cazul unui credit cu dobanda mai mare.
De exemplu, un credit obtinut de la respectiva banca, cu o dobanda de 5,95% pe an, presupune plata unei rate lunare mai mare decat a unui credit cu o dobanda de 8,4% pe an, asadar cu aproape 2,5 puncte mai mare. In concluzie, nu va uitati niciodata la dobanda unui credit ci la valoarea ratei, cu toate comisioanele incluse.
Autor Vasile COMAN
Comentarii articol (0)