Sanctiuni pentru proprietari neglijenti
Astfel, liderii asociatiei pot intra in orice apartament chiar si fara aviz, daca se considera ca este o problema de interes comun.
De asemenea, legea prevede ca proprietarii risca sanctiuni daca nu-si modernizeaza cladirile in care locuiesc sau daca nu-si asigura confortul termic.
La aceasta regula s-ar mai putea lucra, considera asociatiile de proprietari.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Marian Petrache, a spus ca ar aduce o serie de noutati la o lege mai veche.
"Mai usoara inregistrare a asociatiei de proprietari, luarea deciziilor cu jumatate plus unu, dreptul de privilegiu pe care poate sa-l aiba o asociatie asupra proprietatii in cazul in care proprietarul nu poate sa-si achite obligatiile catre asociatie si e nevoie de vanzarea apartamentului si faptul ca nu poti sa vinzi apartamentul fara sa ai stampila asociatiei care sa ateste ca nu ai nici o datorie catre asociatie".
Totusi, Marian Petrache nu vede necesara sanctionarea acelor asociatii de proprietari care nu ar reusi sa modernizeze cladirile in care traiesc, asa cum cere legea.
Liga Asociatiilor de Proprietari - noua lege era necesara
Presedintele Ligii, Mihai Mereuta, precizeaza ca aceasta lege subliniaza unele prevederi care existau deja, dar care nu erau cunoscute. In plus, Mihai Mereuta a declarat ca noile reguli sunt binevenite. "Proprietarul care nu-si intretine proprietatea si a inundat in mod constant poate fi sanctionat de catre primarie".
Presedintele Ligii Proprietarilor a spus ca era nevoie ca unele interdictii sa fie mentionate clar. Totusi, el crede ca legea ar trebui modificata pe alocuri. Mai ales, spune Mihai Mereuta, acolo un prevede ca asociatiile trebuie sa se ocupe singure de renovarea cladirilor in care locuiesc.
Domnul Mereuta a mai precizat ca autoritatile s-ar putea implica mai mult in aceasta problema. El spune ca, in Bucuresti, doar 1200 de blocuri ar fi fost renovate recent.
Legea asociatiilor de proprietari mai spune ca aceste organizatii pot sa angajeze persoane si pot sa incheie contracte de asigurari pentru membrii lor.
Asociatiile pot sa aiba presedinte, comitet executiv si un cenzor, care sa se ocupe de eventualele conturi din banca si sa asigure corectitudinea platilor si incasarilor.
Chiar daca lucreaza cu banii membrilor, aceste asociatii sunt non-profit.
Comentarii articol (11)