Camera Deputatilor a votat favorabil, saptamana trecuta, aprobarea OUG nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala. Comisia juridica, de disciplina si imunitati a admis o serie de amendamente pentru modificarea Codului de procedura penala.
Amendamentele admise de Comisia juridica a Camerei Deputatilor aduc o serie de noi reglementari in Codul de procedura penala. Una dintre acestea se refera la
interzicerea inregistrarii si folosirii ca mijloc de proba a convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces. Comisia juridica a a motivat admiterea acestui amendament pentru asigurarea si garantarea confidentialitatii intre avocat si client.
In prezent, inregistrarea convorbirilor dintre avocat si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni, cum ar fi: infractiuni contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor sau de falsificare de monede sau alte valori.
Modificari privind interceptarile telefonice si perchezitiile domiciliare
O alta modificare vizeaza cererea procurorului de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare.
Astfel, cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala va trebui sa fie insotita, in mod obligatoriu, de o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale.
De asemenea, cand persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun inscris tagaduieste existenta sau detinerea acestora, se va putea dispune efectuarea perchezitiei domiciliare, la domiciliul sau resedinta acesteia. Dovada refuzului de a preda vreun obiect sau vreun inscris sau dovada tagaduirii existentei sau detinerii acestuia se va face in baza unui proces- verbal.
Cererea de perchezitie a procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala va trebui sa fie
insotita de o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale, potrivit unui amendament admis de Comisia juridica.
Declaratia martorului urmarit penal - NU va fi mijloc de proba
Mai mult, deputatii au stabilit ca declaratia martorului, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru fapte in legatura cu imprejurarile asupra carora a fost ascultat in aceasta calitate, nu va putea fi folosita ca mijloc de proba in procesul penal si va fi inlaturata de la dosarul cauzei de catre organul de urmarire penala.
In plus, deputatii au modificat prevederile referitoare la cuantumul pagubei materiale care constituie o consecinta grava. Ca urmare a amendamentelor admise de Comisia juridica, cuantumul pagubei materiale trebuie sa fie mai mare de 30 de milioane de lei.
Desi Senatul a votat respingerea OUG nr. 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, camera decizionala a fost Camera Deputatilor.
____________________________
Nota Redactiei AvocatNet:
- Pentru mai multe informatii puteti consulta:
Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.
Procesul legislativ al Proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 60/2006, la Camera Deputatilor.
AvocatNet va invita sa va expuneti opiniile asupra modificarilor Codului de procedura penala adoptate de Camera Deputatilor.
Comentarii articol (0)